Ylilääkäri Markku Kumlanderin upea esimerkki sote-toimijoille

21.5. 16:29

Markku Kumlanderin muotokuva Säkylän terveyskeskuksessa muistuttaa hänen työrupeamastaan, jolloin Säkylä arvostettiin terveyspalveluistaan yleisesti, vuodesta toiseen maamme kymmenen parhaan joukkoon. Joskus jopa ykköseksi. Muotokuva on siis myös hänelle kiitos.

Tärkeää oli, että vastaanotolle pääsi sairauden oireillessa – ei vasta sitten, kun tauti oli puhjennut sairaalakuntoon. Jonoja ei ollut muualla kuin pyrkijöissä auskultoimaan, paikanhakijoissa ja ruokalassa.

Palvelujen täytyi olla lähellä, tarvitsijoiden tavoitettavissa. Henkilökunnan sisäisissä suhteissa ei saanut olla selvittämättömiä säröjä. Kokonaiskustannukset olivat hallinnassa, minimissä.

Nämä kaikkihan sisältyvät sote-uudistuksen tavoitteisiin. Nykyiset toimijat kertovat, että tuskin mikään näistä on nykysuunnitelmin toteutumassa – onkohan niihin vielä edes paneuduttu?

Hallintohimmelit ja keskittäminen ovat vieneet resurssit.

Markku Kumlanderin ja edeltäjänsä Niilo Niemelän opit ovat kultaakin kalliimpia koko Suomessa. Ne ovat edelleenkin käytettävissä, ennen muutossuunnitelmien käyttöönottoa. Ettei tarvita heti uutta sotea.

Miehet katsovat meitä kaikkia silmiin rinnakkain terveyskeskuksemme ilmoittautumisaulassa.

Esko Eela

Säkylän kunnanvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut