Kulttuuri ja taide tukevat hyvinvointia

20.5. 18:32

Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan yksilöllistä tai yhteisöllistä kokemusta siitä, että kulttuuri ja taide lisäävät hyvinvointia tai ovat yhteydessä siihen. Taide ja kulttuuri ovat osa hyvää elämää, terveyden ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaista edistämistä sekä elinikäistä oppimista. Siksi kulttuurihyvinvointi sekä kulttuurin ja taiteen mahdollisuudet tulee nähdä myös kiinteänä osana terveyden- ja hyvinvoinnin edistämistä sekä ennaltaehkäisyä, mutta myös osana hoitoa, hoivaa ja kuntoutusta.

Tutkimusnäyttöä kulttuurin ja taiteen hyödyistä on jo runsaasti. Esimerkiksi maailman terveysjärjetön WHO:n mukaan taiteet voivat tukea monin tavoin hoitoa ja kuntoutusta, auttavat sairauksien kanssa pärjäämisessä sekä ehkäisevät terveysongelmia.

Kulttuurin ja taiteen hyödyntäminen tulee entistä vahvemmin ottaa huomioon nyt toimintaansa aloittavilla hyvinvointialueilla. Tässä työssä tulee löytää hyviä yhteistyön muotoja hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, oppilaitosten ja yritysten kanssa. Myös eri ammattilaisten yhdessä tekemistä tarvitaan. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat oppia taide- ja kulttuurialan ammattilaisilta ja päinvastoin.

Tässä yhteydessä olisi hyvä pilotoida myös ilmiöpohjaista budjetointia. Ilmiöpohjaisessa budjetoinnissa esimerkiksi talousarviossa tietty osa määrärahoista ja niiden vaikutusarvioinneista kootaan tietyn teeman tai ilmiön ympärille, perinteisten hallintokuntien ja -rajojen sijaan. Näin voidaan paremmin muodostaa kokonaiskuva asiaan vaikuttavista toimista ja niiden mittaluokasta sekä saaduista tuloksista.

Hyvinvointialueilla kannattaa ottaa nyt askeleita hyvinvointi-investointien suuntaan, myös kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi. Nyt on aika tehdä päätöksiä, joilla pitkällä tähtäyksellä saadaan kulujen kasvu kuriin. Tämä tapahtuu ennaltaehkäisyyn sekä terveyden- ja hyvinvoinnin edistämiseen panostamalla sekä uudenlaisia toimintatapoja tuomalla hoitoon, hoivaan ja kuntoutukseen.

Kaikille tulee tarjota mahdollisuus nauttia kulttuurista ja olla siitä osallisena. Tämä tutkitusti parantaa hyvinvointia ja edistää terveyttä, mutta on näin myös taloudellisesti viisasta ja auttaa alentamaan sote-kustannusten nousupaineita tulevaisuudessa.

Merja Mäkisalo-Ropponen

kansanedustaja (sd)

valtakunnallisen Kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut