Nato ei yksin riitä

17.5. 18:56

”Muuttoliike on ollut ihmiskunnan historiassa jatkuvaa, ja se on vaikuttanut syvästi eurooppalaiseen yhteiskuntaan, talouteen ja kulttuuriin”.

Näin alkaa EU-komission tiedonanto vuoden 2020 syyskuulta EU:n uudesta muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksesta. Tavallisen ihmisen on miltei mahdotonta lukea kaikkea EU:n kirjallista tuotosta. Vaikeuksia on myös ymmärtää, mitä teksteillä tai teksteissä vilisevillä ilmauksilla ja viittauksilla tarkoitetaan.

Monissa maissa Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä kärsitään ruoka- ja vesipulasta. Terveydenhuolto ja koulutus ovat retuperällä. Myös muut elämisen perustarpeet ovat vähän niin ja näin. On selvää, että ”ruokaa” etsitään sieltä missä sitä on.

Joka vuosi Välimeren yli Eurooppaan pyrkii kymmeniä tuhansia siirtolaisia.

Libanonin työttömyysprosentti lienee yli 50. Nigeriassa on paljon nuoria miehiä, jotka lähtisivät Eurooppaan heti, jos sopiva kulkuyhteys ja logistiikka olisi. Paremman elämän perään lähtijöitä siis riittää.

Intian tämän keväiset ilmasto-olot, Ukrainan ja Venäjän tilanteen vaikutus alueen maanviljelyyn ja ylipäätään maailmanlaajuinen elintarvikkeiden saatavuus saattaa olla lähiaikoina koetuksella. Nälkä voi ajaa ihmiset liikkeelle.

Sen kyllä ymmärtää, että hädässä olevaa on autettava, mutta jos yhden on autettava tuhatta tai miljoonaa, niin eihän siitä mitään tule. Sen vuoksi itärajan rajanylityspaikoille ja niiden läheisyyteen tulisi rakentaa sellaiset aidat, ettei niitä voi jalkamiehenä ylittää.

Myös maahanmuuttoon ja turvapaikka-asioihin liittyvä lainsäädäntö pitää muuttaa pikaisesti sellaiseksi, että rajojen, ovat ne sitten EU:n ulko- tai sisärajoja, totaalinen sulkeminen on mahdollista ilman hurskastelua kansainvälisistä velvoitteista.

Simo Pukkila

Ulvila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut