”Mää, joka oon soran nähny, ihmettelen, ettei Suomen lippua ole nostettu – eikö ne häpee”

”Uhreja kunnioittavaan ja muutenkin hyvään suomalaiseen liputuskulttuuriin kuuluu liputtaa vakiintuneina liputuspäivinä Suomen lipulla”, kirjoittaja toteaa.

17.5. 18:18

Näin soittaja vanhusten asuntoalueelta äitienpäivän aamulla ihmetteli. Sama toistui kaatuneitten muistopäivänä. Ei Suomen lippuja kunnallisten rakennusten lipputangoissa Noormarkussa.

Muun muassa Snällin alueen ja vanhainkoti Mäntylinnan lipputangot värisivät tyhjillään tuulessa. Kunniakansalaisiamme ja maamme jälleenrakentajia asuu paljon juuri näillä alueilla.

Talvi- ja jatkosodassa menetti henkensä yli 90 000 sotilasta, huomattava määrä myös siviiliuhreja, haavoittuneita yli 200 000, sotaleskiä yli 30 000 ja yli 50 000 lapselta kaatui isä sodissa. Lähes puoli miljoonaa menetti kotinsa.

Kaatuneitten muistopäivä on sotaorpojen isänpäivä. Puhutelkoon nämä tiedot meitä syvästi.

Tämän kevään – viimeisen kolmen kuukauden – tapahtumat satuttavasti palauttavat mieliimme, että suurimman henkilö- ja perhekohtaisen panoksen isänmaalle antoivat ne, jotka puolustaessaan maatamme menettivät nuoruutensa, osa terveytensä ikiajoiksi, osa eli yli 90 000 uhrivalmiutta osoittaessaan antoivat oman henkensä; siksi, että Suomi olisi vapaa maa myös heidän lapsilleen ja tuleville sukupolville.

He kaikki noudattivat ylipäällikkö Gustaf Mannerheimin päiväkäskyä numero 1: "He taistelivat kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta."

Velvoittakoon heidän uhrauksensa jälkipolvia vuorollaan rakastamaan isänmaamme vapautta ja itsenäisyyttä. "Älä kysy, mitä antanut on isänmaa, vaan mitä voin itse mä lahjoittaa."

Uhreja kunnioittavaan ja muutenkin hyvään suomalaiseen liputuskulttuuriin kuuluu liputtaa vakiintuneina liputuspäivinä Suomen lipulla.

Jos liputtamattomuudessa on kyse ylityökiellosta, niin työnjohdolla on syytä harkita työtehtävien vaihtoa tai muuttamista, ja noudattaa kansallisia vakiintuneita liputusohjeita.

Sotiemme veteraanien, miesten ja naisten ansiosta suomalaisten lippusaloissa liehuu ristilippu. Kiitos – se on sinivalkoinen.

Helvi Walli

Noormarkku

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut