Miten Satakunta voisi valmistautua Nato-jäsenyyteen ja sen vaikutuksiin?

Nato-jäsenyyden myötä esimerkiksi sähkön tuotantoon mahdollisesti kohdistuva hybridivaikuttaminen on Satakunnassa huomion ja ennakoinnin arvoinen asia Olkiluodon tuotantoyksiköiden takia.

15.5. 17:08

Ilmassa on selvää maaottelutunnelmaa, kun Ruotsi ja Suomi menevät kilpaa Natoon. Nyt ei kuitenkaan ole kysymys maaotteluvoitosta, vaan viimeinen mahdollisuus liittyä valittujen joukkoon. On nimittäin ennustettu, että Trumpin mahdollisen paluun myötä Naton ovet sulkeutuvat lopullisesti.

Julkisuuteen alkaa putkahdella myös toinen toistaan hulvattomampia ehdotuksia Suomen muuttamisesta Nato-kantaan. Mikkelin kokoomuksen puheenjohtaja Matti Eskelinen kirjoittaa Länsi-Savo-lehdessä, että Mikkeliin tulee perustaa Nato-tukikohta. Monella paikkakunnalla varmaan pohditaankin, mitä kaikkea omalle alueelle voisi poikia Nato-karnevaalista.

Miten Satakunta voisi valmistautua tulevaan jäsenyyteen ja sen tuomiin edesottamuksiin? Vaikka käytännössä tulemmekin hoitamaan puolustuksemme pääosin kansallisin voimin, vaikuttaa uusi tilanne myös maakuntamme varautumiseen tulevaan.

Säkylän ja Niinisalon varuskunnat ovat luontaisia kumppaneita monikasalliseen koulutus- ja harjoitustoimintaan. Molemmat satamamme ovat tärkeitä kauppamerenkulun kannalta, jonka jatkuminen myös kriisitilanteissa on pysyttävä turvaamaan. Kuuluisivatko ne tulevaisuudessa valtakunnalliseen meripuolustusjärjestelmään?

Porin ja Rauman satamat ovat Pohjanlahden suurimmat talvellakin toimintakelpoisimmat syväsatamat. Niiden toiminta on pitkälle riippuvainen maakunnan rautatie- ja maantieverkostosta. Edessä voi olla uusia perusteluita Haapamäen radan uudelleen käyttöönotolle. Radan varrella olisi Niinisalon varuskunta ja lisäisihän se muutenkin maakuntamme yhteyksiä sisämaahan.

Maakuntamme tuottaa monia strategisesti tärkeitä teollisuustuotteita, joiden raaka-ainekuljetuksille satamien ja rataverkoston toimintakyky ovat erityisen tärkeitä.

Sähkön tuotannon turvaamiseksi olemme erityisasemassa Olkiluodon tuotantoyksiköiden osalta. Niihin voi kohdistua hybridivaikuttamista tai niiden toimintaa vahingoitetaan muulla tavalla. Sama koskee alueellista kantaverkkoa.

Kriisien hallinta on saamassa yhä suuremman merkityksen. Porissa toimivaa pelastusharjoitusaluetta on aktiivisesti kehitettävä ja saatettava sen kansallisen rahoituksen piiriin.

Olisi tärkeää kansalaisvaikuttamisen kannalta, että mahdollisimman monelle organisaatiolla olisi riittävästi tietoa uuden liittoutuman tuomista vaikutuksista yhteiskunnalle. Tämä koskee erityisesti toimialoja, joille Nato-yhteistyö voisi tarjota uusia mahdollisuuksia.

Paavo Kajander

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut