Emme saa sivuuttaa ennennäkemätöntä globaalia nälkäkriisiä

14.5. 19:15

Maailman huomio on Ukrainassa, mutta sen varjossa leviää poikkeuksellisen laaja globaali nälkäkriisi. Ruoan ja energian raju hintojen nousu koettelee erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevia tyttöjä.

811 miljoonaa ihmistä joutuu joka päivä kamppailemaan saadakseen ruokaa. WFP:n mukaan 45 miljoonaa ihmistä on nälkiintymisen partaalla tai kokee akuuttia nälkää. Vähintään 45 miljoonaa lasta kärsii näivettymisestä, joka on aliravitsemuksen vakavin muoto. Hoitamattomana se johtaa kuolemaan.

Pelkästään Somaliassa 1,4 miljoonaa lasta on vakavasti aliravittuja ankaran kuivuuden ja kolmen perättäisen epäonnistuneen sadon vuoksi. Heistä 350 000 saattaa kuolla kesään mennessä, jos he eivät saa nopeasti apua. Koko Itä-Afrikassa lähes 5,7 miljoonaa lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta.

Tämä kaikki on jäänyt Suomessa surullisen vähälle huomiolle.

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin pitkästä kokemuksesta tiedämme, että kriisit osuvat erityisen kovaa ennestään syrjityimmässä asemassa oleviin tyttöihin. Heidät otetaan usein ensimmäisenä pois koulusta, ja he syövät vasta poikien jälkeen, jos ruoka on vähissä.

Äärimmäisenä selviytymiskeinona perheet voivat naittaa tyttärensä: ruokittavana on yksi suu vähemmän ja myötäjäisrahat voivat auttaa muuta perhettä selviämään. Ilmastokriisin voimistamat kuivuudet altistavat tyttöjä myös sukupuolittuneelle ja seksuaaliselle väkivallalle, kun he joutuvat hakemaan vettä ja ruokaa entistä kauempaa kotoa. Tämä johtaa usein ei-toivottuihin raskauksiin.

Merkittävimmät syyt globaaliin nälkäkriisiin ovat ilmastokriisi, koronaviruspandemia ja konfliktit, nyt erityisesti Ukrainan sota. Ruokakriisi kehittyi jo ennen Ukrainan sotaa, mutta sota on pahentanut ja laajentanut sitä.

Ukraina ja Venäjä tuottavat yhteensä noin kolmanneksen maailman vientivehnästä. Ukraina on myös tärkeä auringonkukkaöljyn, maissin ja ohran tuottaja. Normaalioloissa Ukraina kasvattaa tarpeeksi ruokaa 400 miljoonalle ihmiselle. Sota on keskeyttänyt tuotannon, ampaissut hinnat rajuun nousuun ja sotkenut logistiikkaketjut. Vaikutukset jatkuvat pitkään sodan loputtuakin.

Maailmaa koettelee ankarin nälkäkriisi vuosikymmeniin, ja tämän tulee näkyä suomalaisessa mediassa ja keskustelussa muiden kriisien rinnalla.

Suomen valtion on vastattava pikaisesti kasvavaan humanitaariseen tarpeeseen. Emme saa antaa ruokapulan viedä tulevaisuutta heikoimmassa asemassa olevilta ihmisiltä.

Annukka von Kaufmann

ohjelmajohtaja

Plan International Suomi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut