Koronapandemian seurauksena vuonna 2020 jäi toteamatta 1 600 syöpädiagnoosia

12.5. 18:38

Suomen Syöpärekisterin mukaan uusia syöpiä todettiin vuonna 2020 noin 1 600 tapausta vähemmän kuin olisi odotettu ilman koronapandemiaa. Se kuitenkin tiedetään, että todellisuudessa syöpä lisääntyy länsimaissa koko ajan. Suurin yksittäinen syy on väestön ikääntyminen. Syöpä on myös elintapasairaus, joista tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia voitaisiin välttää terveillä elämäntavoilla. Tupakka, alkoholi ja ylipaino ovat suurimpia riskitekijöitä.

Koronan seurauksena kuitenkin suuri joukko syöpiä on jäänyt diagnosoimatta. Tutkimuksiin ei ole pandemian takia joko päästy tai hakeuduttu entiseen tapaan. Syöpärekisterin mukaan pitkän aikavälin vaikutuksia diagnosoimattomien tapausten vaikutuksista syövän kehittymiseen on jatkossa tarpeen seurata ja arvioida.

Saattaa käydä niin, että diagnoosien viivästymiset johtavat syöpien löytymiseen vasta laajemmin levinneenä. Miten se puolestaan vaikuttaa syöpäpotilaiden eloonjäämiseen, selviää vasta pidempiaikaisessa seurannassa.

Suomessa todetaan vuosittain yli 35 000 syöpätapausta. Hyvä tieto on se, että korkeatasoisen hoidon ansioista jopa kaksi kolmasosaa syöpädiagnoosin saaneista parantuu syövästä.

Jukka Moilanen

valtuuskunnan puheenjohtaja

Suomen Syöpäjärjestöt

Harjavalta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut