EU:n energiapolitiikka huolenaiheena

12.5. 21:00

Euroopan unionin mahdollinen energiatehokkuusdirektiivi, joka on valmisteilla, luo uudenlaisia huolia vanhoissa taloissa asuvien arkeen. Toteutuessaan se tarkoittaisi valtavia remontteja. G-energialuokkaan kuuluvat talot, joita ovat pääsääntöisesti 1950-luvulla ja sitä ennen rakennetut talot, täytyisi päivittää luokkaan F vuoteen 2030 mennessä, ja sen jälkeen sitten vuoteen 2033 mennessä rakennusten pitäisi olla vähintään E-luokkaa.

Valtiontalouden tutkimuslaitoksen mukaan tämä koskisi noin 35:tä prosenttia Suomen rakennuskannasta. Energialuokan päivittämiseen ei tässä tapauksessa riitä enää pelkkä lämmitysjärjestelmien uusiminen.

Mielenkiintoiseksi homman tekee se, että Suomi osallistui nettomaksajan roolissa EU:n elpymisvälineeseen, kun taas esimerkiksi Italia kehitti elpymisvälineestä saaneiden rahojen myötä ohjelman ”superbonus 110”, joissa italialaiset voivat parantaa talojensa energiatehokkuutta valtion tukemana ilmaiseksi.

Sanna Marinin punavihreän hallituksen ajama maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka on jo nyt ajanut meidän tavallisten kansalaisten maksukyvyn äärirajoille. Tähän vielä Ukrainan sota, joka on entisestään luonut epävakautta, tulevaisuuden kuvan hämärtymistä ja elinkustannusten nousua.

Miten esimerkiksi eläkkeen varassa elävä pystyy tällaisiin toimenpiteisiin? Puhumattakaan lapsiperheistä.

Tällaiseen sanelupolitiikkaan ei saa nöyristyä. Rakennuskannan energiatehokkuus paranee kuitenkin normaalistikin ajan kuluessa, kun muutenkin rakennuksia kunnostetaan.

Toivottavasti kyseiseen direktiiviin ei suostuta. Eduskunta muodostaa kantansa tähän asiaan touko-kesäkuun aikana.

Nyt jos koskaan on punavihreän hallituksenkin aika laskeutua norsunluutornistaan, avata silmänsä ja katsoa miten oma kansa voi.

Pidetään huolta omasta kansasta.

Niko Viinamäki

Porin kaupunginvaltuutettu (ps.)

Satakunnan aluevaltuutettu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut