Suosirreistä ja sähköaidoista

5.5. 17:00

Lehdessä oli kiinnostava kirjoitus, kuinka Yyterissä yritetään sähköaidalla pitää ketut ja supikoirat poissa etelänsuosirrin pesimäniityltä (SK 11.4.).

Tutkin 1960-luvulla suosirrien pesintää Porin rannikon niityillä kahdeksan vuotta. Sirrejä pesi silloin kymmeniä pareja, mutta nyt tunnetaan vain yksi pesimäpaikka, Lankoorin luhtaranta. Pesimäkanta on pudonnut 1–2 pariin.

Tutkimuksessani pyrin löytämään niittyjen kaikki sirrinpesät, pyydystämään hautovat emot ja rengastamaan ne yksilöllisin värirenkain. Tarkkailin haudonnan edistymistä ja rengastin myös poikaset.

Emoista naaraat lähtivät muuttomatkalle pian poikasten kuoriuduttua, ja koiraat huolehtivat poikasista kolmisen viikkoa näiden lentokykyyn asti. Myöhemmin on uudella tekniikalla, niin sanotuilla valopaikantimilla selvitettiin, että etelänsuosirrimme talvehtivat Länsi-Afrikassa.

Noin kolme neljästä aikuisesta sirristä palasi muuttomatkaltaan vanhaan reviiriin ja monet yksivuotiaat palasivat syntymäniitylleen.

Sähköaidan kyky pitää pesärosvot loitolla riippuu rosvoista. Maata pitkin käveleviin kettuun ja supikoiraan sähköaita voinee tehota, mutta entä, kun rosvot – kuten varikset – tulevat lentäen.

1960-luvun alkupuolella metsästäjät myrkyttivät Leveäkarin ja Etelärannan niityillä variksia kloraloosilla käsitellyillä kananmunilla. Suosirrin pesät säilyivät hyvin, mutta kun varistorjunta lakkasi, poikastuotto romahti.

Ornitologit ovat niittäneet Lankoorin luhtarannan ruoikkoa monen vuoden ajan, koska suosirri pesii vain matalassa kasvillisuudessa. Niittotalkoot on organisoinut kaupungin luonnonsuojeluvalvoja Kimmo Nuotio. Ilman niittämistä paikalla ei pesisi yhtäkään sirriä.

Kirjoitin 1960-luvulla lintujuttuja Satakunnan Kansaan. Kun väittelin sirritutkimuksellani tohtoriksi 1967, lehden toimitus oli valppaana ja lähetti minulle suuren kukkakimpun. Ottakaa vastaan kiitokseni nyt 55 vuotta liian myöhään.

Martti Soikkeli

eläintieteen emeritusprofessori

Turku

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut