Pidetään huolta nuorista työelämän alkumetreillä

3.5. 19:14

Kesä saapuu, ja se tarkoittaa monelle nuorelle kesätöitä. Kesätöissä nuori saa mahdollisesti ensikosketuksen työelämään. Kokemus on jännittävä, ja tilanne on uusi. Nuorille eivät ole välttämättä tuttuja työelämän kuviot ja kommervenkit.

Mikä on työehtosopimus? Kuka pitää minun puoliani, jos jokin asia on epäselvää? Työaikalaki? Työsopimus, kirjallinen ja suullinen? Irtisanoutumisaika? Sairasloma-ajan palkka? Tauot?

Nuorille täytyy saada välitettyä oikeaa tietoa työelämän pelisäännöistä. Viimeisen vuoden aikana on nostettu esille tapauksia, joissa nuoria on häikäilemättömästi kyykytetty työpaikoilla; palkatonta talkootyötä irtisanomisen pelotteella, siivoamista työajan ulkopuolella, tauottomia työpäiviä ja asiatonta käytöstä esihenkilöiden puolesta, uhkailua, pelottelua, vähättelyä.

Suosittelen, että tutustutte @mielummintyoton-tiliin, josta löytyy anonyyminä kerrottuja väärinkäytöksiä nuoria työntekijöitä kohtaan.

Ei ole reilua, jos nuorille tuotetaan pettymys työelämän alussa. Se on yhteiskunnallisesti kallista, jos nuoret rikotaan heti alkumetreillä. Vaikutukset mielenterveyteen ja työmotivaatioon ovat selkeät ja traagiset.

Kuka maksaa viulut? Eivät ainakaan ne työnantajat, jotka toimivat hyvän maun vastaisesti. Nuori maksaa hyvinvoinnistaan ja tulevaisuudestaan.

Jos tunnet nuoren, joka menee kesätöihin, kehota nuorta ottamaan rohkeasti yhteys työpaikan luottamusmieheen tai ammattiliittoon, mikäli on jotain epäselvää. Jäsenkään ei välttämättä tarvitse olla, jos apua tarvitsee.

Saana Hannula

puheenjohtaja

Satakunnan Vasemmistonuoret

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut