Mikä on YK:n asema nykyisessä maailmantilanteessa?

3.5. 19:14

YK perustettiin vuonna 1945 toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Se tunnetaan paremmin rauhanturvaajan roolistaan. Suomea on kutsuttu joskus jopa rauhanturvaamisen suurvallaksi. Monet kansainväliset kriisit ovat usein palautuneet mieleeni, kun olen kulkenut New Yorkin Manhattanilla YK-rakennuksen vierellä sen julkisivua ihastellen. Tällöin yli 400 metriä korkeat WTC-tornit sojottivat vielä ylväänä tukevasti paikoillaan. Tällöin oli vielä rauha maassa, kuten sanonta kuuluu.

2000-luvun alussa tilanne muuttui radikaalisti, kun terroristijärjestöt ympäri maailmaa alkoivat nostaa päätään. WTC-tornien järkyttävä tuhoutuminen Al-Qaida aikaansaamana antoi sysäyksen terrorismin leviämiselle ympäri maailman.

Eri puolilla vaikuttavat terroristijärjestöt ovat valitettavasti syntyneet jäädäkseen.

Joissakin lehdissä mielipidekirjoittajat ovat luokitelleet jopa puolustusliitto Naton sotaiseksi hyökkäysjärjestöksi. Nämä niin sanotut asiantuntijat eivät näköjään tiedä, mistä puhuvat. On totta, että Yhdysvallat ja Britannia ryhtyivät sotatoimiin Irakia vastaan ilman YK:n mandaattia. Ainoa hyöty oli, että diktaattori Saddam Hussein saatiin syöstyä vallasta.

Tyrannin kohtalo on jo historiaa. Vielä vallassa ollessaan, ennen USA:n hyökkäystä Hussein innostui uhoamaan, että taistelusta olisi tulossa kaikkien sotien äiti. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaikka puolimiljoonainen irakilaisarmeija oli aavikolla Nato-joukkoja vastassa.

Kun muistellaan, miten aiemmat diktaattorit ovat sodistaan selvinneet, ei ole syytä puhua mistään voitonmarssista. Diktaattoreille on käynyt lähes poikkeuksetta heikosti.

Kun nyt kauhistellaan Ukrainassa käytävää Putinin aloittamaa raakalaismaista sotaa, voidaan sanoa, että historia toistaa jälleen itseään mitä julmimmalla tavalla. Mikä on Putinin kohtalo?

Olisiko niin, että Suomen jäädessä Naton ulkopuolelle, kohtaloksemme koituisi sama kuin Ukrainalla. Tähän ei enemmistö suomalaisista usko, koska Natoon liittoutuminen takaa turvan aggressiivista Äiti-Venäjää vastaan. Kaikista Ukrainan kansaan kohdistuvista raakuuksista huolimatta maa selviää sodasta voittajana lännen avulla.

Suomen talvisota on esimerkkinä ukrainalaisille isänmaataan puolustaessaan. Nyt kun Natoon ollaan mitä todennäköisimmin liittymässä, entistä ilkeämpiä uhkailuja satelee idän suunnalta.

Nato-jäsenyys turvaa rauhan ja tulevaisuuden Pohjolassa. Hampaattomalla YK:lla ei ole rahkeita puolustaa jäsenmaitaan. Rauhanturvaoperaatiot sopivat sille, ja hyvä niin.

Erkki Santala

merikapteeni

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut