Pekkarinen vastaa Tanttiselle: Tarkkuutta mielipidekirjoituksiin

2.5. 19:19

Kaupunginvaltuutettu Markku Tanttinen (vas/sit.) kirjoitti (SK 30.4.), että Mauri Pekkarinen ajoi eduskunnassa läpi esityksen, joka Mankala-periaatteen mukaan antaa verovapaata takuurahaa tuulivoiman tuotantoon.

Suomi todellakin tarvitsi uusiutuvaa energiaa. Bioenergian lisäksi päätettiin esityksestäni ja hallituksen ja eduskunnan laajalla tuella käynnistää tuulivoiman tuotanto. Kaikkien yhdeksäntoista muun EU-maan tavoin siihen tarvittiin myös Suomessa alussa julkista tukea. Rakennettiin niin sanottu syöttötariffijärjestelmä, ei mikään Mankala-malli.

Päättäessään asiasta eduskunta ei ollut asiasta yksimielinen. Mutta ei kukaan esittänyt minun ja hallituksen esitystä pienempää tukea. Kirjoittajan puolue, vasemmistoliitto, oli yksi silloisen opposition puolueista, jotka äänestivät niin sanotun korotetun alkutuen jatkamista hallituspuolueita pitempään.

Tyttäreni ei ole ollut koskaan missään tuulimelun tutkimushankkeessa. Hän aloitti opiskelunsa järjestelmän valmistamisen aikoihin. Uusiutuvan energian alalle myöhemmin tulleella vävylläni, eikä tyttärelläni enempää kuin minullakaan ole ollut mitään tekemistä Lammin Ahlaisten Peittoon tuulipuiston tai sen venäläisten omistajien kanssa.

Tuulivoimateknologia on ottanut erityisesti Euroopassa valtavia askeleita, kiitos erityisesti Saksan jättimäisen julkisen tuen 1990-luvun lopulta lähes viime vuosiin saakka. Niinpä samalla rahalla, millä vuonna 2010 rakennettiin 1 MW:n teho, rakennetaan tänään noin 3 MW tuulivoimaa.

Uusille hankkeille ei ole enää seitsemään vuoteen maksettu lainkaan tukea. Harvemmin sitä tarvitaan enää noille vanhemmille kalliimmillekaan hankkeille. Tämän päivän (1.5.2022) markkinahinta näet ylittää 2,5-kertaisesti vanhojen hankkeiden tukitarverajan.

Venäjän kauhistuttavan hyökkäyksen seurauksena Suomelle on tavattoman suuri asia, että saimme tuulivoiman rakentamisen liikkeelle ja kasvuun.

Mauri Pekkarinen

Euroopan parlamentin jäsen (kesk.)

ex-elinkeinoministeri

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut