Valtapolitiikkaa energialla

30.4. 19:01

Venäjän hyökkäys itsenäiseen valtioon herätti tukitoimet, joiden tarkoitusperät ovat selvät: Venäjän talouden alasajo ja eurooppalaisten valtioiden sidosten katkaisu Venäjän energiaan.

Sodan hintalappu nostettaisiin sellaiseen mittaan, jotta rauhanneuvottelut tosimielessä avautuisivat. Vaikka talouspakotteita on öljy-ja kaasuaseen rinnalla jo käytössä, ei aselepoon johtavaa polkua ole näköpiirissä.

Porilaiseen kuntapolitiikkaan muodostui vuoden 2017 vaalien jälkeinen asetelma, jolla venäläisen pääomistajan alulle panema Lammin suuri tuulipuisto tulisi Ahlaisiin.

Näkymät olivatkin suotuisat. Ministeri Mauri Pekkarinen ajoi eduskunnassa lain, joka Mankala-periaatteen mukaan antoi verovapaata takuurahaa tuulivoiman tuotantoon, alussa yli 100 euroa megawattitunnilta, pörssihinnan ollessa 25–30 euroa/MWh.

Ministerin oma tytär teki myllyjen melututkimuksia ja vävy Taaleritehtaan sijoitusyhtiön osakkeenomistajana osti tuulivoimaosakkeita.

Ahlaisten Peittoon tuulipuiston kohdistuvalla tukirahalla on vuosittain taottu 6,2 miljoonaa euroa tulosta eli 12 vuoden tulee 75 miljoonaa euroa.

Suuritehoinen venäläisyhtiö olisi saanut yli 12 vuoden aikana suomalaista rahaa yli 100 miljoonaa, josta vain kiinteistövero ja maanvuokrat olisi maksettava.

Ahlaislaisille ei luvattu edes lämmintä kättä myllyjen katselemisesta ja kuuntelusta. Nykyhetken mukaan uusille maatuulivoimaloille ei tukea tarvita, eikä tule.

Poliittisen päätöksenteon arkkitehdit panostivat valetiedoin mahdollisen arsenaalinsa Lammin hankkeeseen. Mäntyluodon telakan johto lupasi rakentaa myllyjen rungot ja Pori Energia rakentaisi suurjännitelinjat.

Lupaukset olivat utopiaa, koska telakalla ei tartuttu tappiollisiin runkoputkiin, eikä niitä Suomessa muuallakaan valmisteta. Tietotaitoa tai linjamiehiä suurjännitelinjojen rakentamiseen Pori Energialla ei ole.

Valtuuston käsittelyä saapuneet ahlaislaiset näkivät näytelmän, jossa rintamakarkureina olleiden valtuutettujen paikkoja oli täytetty varaedustajilla. Vakituisille edustajille eri puolueissa sattui olemaan tärkeämpää menoa. Oli ”kotiseuturetkiä”, juomavarastojen täydennystä Suomenlahden eteläpuolella ja niin edelleen.

Kaava hyväksyttiinkin käsittelyssä, joskin se kaatui myöhemmin demariedustajan ymmärryksen puutteeseen.

Niskuroiviksi nimettyjä kutsuttiin puolueen oligarkkien toimesta epäluotettaviksi äänestäjien edustajiksi. Lyömäaseena olevaa astaloa ei vielä silloin rankaisussa käytetty.

Markku Tanttinen

kaupunginvaltuutettu (vas./sit.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut