Koulu on kylän sydän

27.4. 18:15

Taas olemme tulleet siihen, että kyläkoulujamme ollaan lakkauttamassa. Ollaan unohtamassa ja kartalta poispyyhkimässä erittäin tärkeää tukipilaria lasten kasvun tukemiseksi. Kyläkoulut kehittävät erityisesti lasten sosiaalisuutta ja heistä kasvaa muut huomioon ottavia nuoria, kun vastuuta otetaan yhteistuumin nuoremmista koululaisista.

Taloudelliset laskelmat ovat täysin arvioita. Emmekä pysty mitenkään euroissa mittaamaan sitä, kuinka paljon tulevaisuudessa kustantaa isossa keskuskoulussa huonosti voiva lapsi, jonka pahaa oloa ei ole huomattu ajoissa.

Miten paljon tämän lapsen syrjäytyminen maksaa? Kenties hänestä ei tule enää veronmaksajaa.

Pienemmässä ja yhteisöllisessä kyläkoulussa pahoinvointi huomataan ajoissa, siihen ehditään puuttumaan, kun ei ole kymmeniä jonossa koulukuraattorin tai erityisopettajan juttusille.

Kullaan Koskin koulu sekä Kaasmarkun koulu ovat jälleen liipaisimen alla. Kaasmarkun kylä on säilyttänyt vetovoimaisuutensa siitä huolimatta, että koulun lakkauttaminen on ollut säännöllisesti esillä valtuustossa.

Kaasmarkussa on oppilaita 67 ja tulevillekin vuosille oppilaita riittää.

Ainutlaatuinen Jessica-opetussuunnitelma hyödyntää koulun välittömässä läheisyydessä olevaa luontoa ja liikuntamahdollisuuksia. On pururata, luistelukaukalo, luontopolku, laavu, uimaranta ja hiihtoladut.

Kaikki ne houkuttelevat Kaasmarkkuun harrastajia muualta Ulvilasta sekä lähikunnista. Jotta kylä saadaan pidettyä elinvoimaisena, vaatii se myös sitä, että alueen palvelut, erityisesti lapsiperheitä alueelle houkutteleva koulu säilytetään.

Nyt kuitenkin esitetään taas näiden koulujen mahdollista lakkauttamista, tavoitteena säästöt. Toki koulu vaatii remontointia, kuten kaikki rakennukset muutenkin tarvitsevat ylläpitoa. Täysin terveenä hirsirakennuksena hinta ei ole monia miljoonia, kuten selvityksessä sivistystoimenjohtaja on laskeskellut.

Bussimatkat johtaisivat väistämättä lasten liikkumattomuuteen. Millainen on tähän yhteydessä olevien terveysongelmien hintalappu?

Kaasmarkku on toimelias ja elinvoimainen kylä. Tässä kamppailussa ei ole kyse vain koulusta, vaan koko kylän olemassaolosta ja identiteetistä.

Johanna Hellanmaa

Kaasmarkku

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut