Avoin kirje päätoimittaja Tomi Lähdeniemelle

26.4. 19:00

Toimin Puhtaan meren puolesta ry:n (PMP) lainopillisena avustajana ja asiamiehenä.Totesitte Vaasan hallinto-oikeuden niin kutsutun BASF-päätöksen jälkeisessä pääkirjoituksessanne (SK 28.8.2021) Vaasan hallinto-oikeuden hylättyä haetun ympäristöluvan, että “on hallinnon valuvika, kun Vaasan hallinto-oikeus kyseenalaistaa laajan viranomaiskoneiston tekemän työn ja heittää sen päälle epäluottamuksen varjon”.

Korkeimman hallinto-oikeuden vahvistettua 22.4.2022 edellä mainitun Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen totesitte uudessa pääkirjoituksessanne (SK 23.4.2022), että “länsimaiseen oikeusjärjestykseen kuuluu mahdollisuus valittaa, eikä tätä oikeutta voi kyseenalaistaa”.

Nyt on kiitoksen paikka. Asia on juuri näin. Vallan kolmijako-opin mukaan lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta sekä tuomiovalta kuuluvat eri viranomaisille, eikä millään viranomaisella ole oikeutta puuttua toisen toimivallan alle kuuluviin asioihin. Tätä periaatetta ei keneenkään tule kyseenalaistaa.

Olen kanssanne samaa mieltä myös siinä, että “ironiaa voi löytää siitä, että estämme – toivottavasti väliaikaisesti – vihreän siirtymän hankkeen noudattamalla ympäristölainsäädäntöä.” Suurin oppi tässä tapauksessa nimittäin lienee se, että rakennuslupaa ei tulisi myöntää ennen kuin ympäristölupa on saanut lainvoiman.

Tiedän, ettei PMP:kään halua sitä, että Satakunta menettää muun muassa BASF:n akkumateriaalitehtaan mukanaan tuomat työpaikat.

Totesitte myös, että “jos voittajia halutaan etsiä, niin niitä ovat eittämättä aluehallintoviraston ympäristölupapäätöksesta valittaneet yhdistykset”. Tosiasiassa voittajia ovat satakuntalainen luonto sekä lapsemme ja lapsenlapsemme, jotka voivat jatkossakin luottaa siihen, että Kokemäenjoki virtaa tulevaisuudessakin mahdollisimman puhtaana.

Jouni Lehtimäki

varatuomari

oikeustieteen lisensiaatti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut