Työmarkkinaneuvottelujen vauhdittamiskeinot kuuluvat oikeusvaltion ytimeen

25.4. 19:00

Raskaasta työstä kuuluu saada reilu korvaus. Tämä tärkeä periaate on syytä laittaa täytäntöön tänä keväänä. Lähihoitajat, varhaiskasvatuksen opettajat ja sosiaalityöntekijät ansaitsevat palkkaohjelman.

On erittäin tärkeää, että työmarkkinaratkaisuja haetaan pitkäikäistä yhteistyöhenkeä vaalien viimeiseen asti neuvottelemalla, neuvottelemalla ja vielä kerran neuvottelemalla. Silloin, kun ratkaisua ei hyvällä tahdollakaan näytä syntyvän, neuvottelutiehen kuuluvat tarvittaessa myös sopimista vauhdittavat, lailliset painostuskeinot, kuten lakko-oikeus.

Myös suojelutyöstä kannattaa sopia kaikkien osapuolten laajassa yhteisymmärryksessä aikaa kestävät neuvotteluratkaisut sen sijaan, että työmarkkinaneuvottelujen laillisia vauhdittamiskeinoja, kuten oikeusvaltion ytimeen kuuluvaa lakko-oikeutta, lähdettäisiin rajaamaan pakkolaeilla.

Se, että yhteisvastuullisesti puolustamme osapuolten oikeutta neuvottelujen vauhdittamiseen lain kirjaimen ja hengen mukaisesti, on yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi kaikkien etu. Osallistaviin neuvotteluihin ja kompromisseihin perustuvan sopimusyhteiskunnan peruskalliota kannattaa kautta linjan vahvistaa, ei heikentää.

Jaakko Lindfors

väitöskirjatutkija, puoluevaltuutettu, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (vas.)

Turku

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut