Varmistetaan puun saanti ja metsien kunto

24.4. 19:24

Lähes viisitoista vuotta sitten haluttiin vaikuttaa metsänomistajien aktiivisuuteen ensiharventaa nuoret metsänsä. Keinoksi valittiin määräaikainen verovapaus sellaiselle puulle, joka kertyy ensiharvennusmetsistä.

Tämä toimi hyvin. Metsiä ensiharvennettiin innokkaasti, nuorten metsien tila parani, teollisuus sai puuta ja teknisestikin homma toimi hyvin. Leimikosta kertyneen ensiharvennuspuun myyntitulosta ei maksettu veroa, mutta muusta puusta maksettiin normaali vero.

Nyt vastaavalle toimenpiteelle olisi yksi peruste lisää. Se on kymmenen miljoonan vaje metsäteollisuuden puun saannissa. Syyn kaikki tietävät.

Nyt jos koskaan pitäisi aktivoida metsänomistajat myymään puuta ja varmistamaan metsäteollisuuden puunsaanti. Hyväksi koettu keino tähän olisi määräaikainen verovapaus ensiharvennus- ja energiapuun myyntitulosta. Tämä lisäisi energia- ja kuitupuun tuloa markkinoille ja parantaisi nuorten metsien kuntoa. Puunjalostustuotteiden myynnistä kertyvä tulo valtiolle olisi monta kertaa suurempi kuin verovapaudesta aiheutuva verotulojen menetys. Väliaikainen ensiharvennus – ja energiapuun verovapaus voisi kestää vuodet 2023–2025.

Rauno Numminen

puheenjohtaja, metsätalousneuvos

Etämetsänomistajien Liitto ry.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut