Ensivaste on osa ensihoitopalvelua

25.4. 18:37

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut tavoitteen, että Suomi olisi asiakas- ja potilasturvallisuuden mallimaa neljän vuoden päästä.

Sen saavuttamista vaikeuttaa ensihoitoon vakiintunut ja yleisesti hyväksytty virheellinen käytäntö. Se on korjattavissa suunniteltaessa hyvinvointialueen toimintaa.

Ongelma liittyy onnettomuuspotilaiden alkuvaiheen tutkimiseen ja hoitoon pelastustoimen vastuulla olevissa tehtävissä.

Useilla sopimuspalokunnilla on erillinen kevyt pelastusajoneuvo ensivasteyksikkönä, jonka käyttö on vakiintunutta vakavissa sairauskohtauksissa, kuten sydänpysähdyksissä tai hengitysvaikeuksissa. Sitä käytetään silloin, kun se tavoittaa potilaan ennen ambulanssia. Henkilöstöön kuuluu usein hoitajia, joilla ei ole pätevyyttä toimia varsinaisessa pelastusyksikössä.

Liikenneonnettomuuksiin tai rakennuspalojen savukaasu- ja häkäaltistuksiin erillistä ensivasteyksikköä ei hälytetä. Eräs syy on se, että sairaanhoitopiiri haluaa säästää pelastuslaitoksen lähettämän parin sadan euron laskun ensivasteyksikön käytöstä.

Alkuvaiheen potilastoimet ovat epämääräisesti vastuutettu pelastusyksikölle, vaikka siltä voi puuttua ensivasteyksikön henkilöstö-, toimenpidevaltuutus- ja kalustopotentiaali. Potilastoiminta ei tapahdu ensihoidon kenttäjohdon alaisuudessa, vaan insinööripohjaisen palomestarin alaisuudessa.

Virheellistä käytäntöä tukee pelastustoimen Pronto-tietojärjestelmä. Se ei anna mahdollisuutta siihen, että onnettomuus kirjautuu sopimuspalokunnalle sekä pelastus- että ensivastesuoritteena, mikäli on käytetty sekä pelastusyksikköä että ensivasteyksikköä.

Satakunnan hyvinvointialueen valtuusto päätti, että ensivastetoiminta on organisaatiorakenteessa pelastustoimen alaisuudessa. Tulevilla toimialarajat ylittävillä käytännöillä pitää varmistaa, että ensivastetoiminta on selkeästi osa terveystoimeen kuuluvaa ensihoitopalvelua.

Nykytilannetta pitää arvioida kriittisesti, koska vuorovaikutuksellinen ensivastetoiminnan kehittäminen ja toimintaohjeiden päivittäminen toteutuu varsin heikosti.

Sopimuspalokuntahenkilöstölle pitää luoda myös selkeät ohjeet tehdä vaaratilanneilmoituksia työ- ja potilasturvallisuudesta, koska hälytystehtävissä he ovat osa viranomaisorganisaatiota.

Sakari Aalto

sairaanhoitaja, yamk

Ulvila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut