Satakuntalainen korkeakoulutus vaatii luovia ratkaisuja

Porin yliopistokeskus tekee kirjoittaja mukaan hienoa työtä, mutta koulutuksellista yhteistyötä pitäisi kehittää lisää.

21.4. 19:16

Korkeakoulutus käynnistyi Porissa 1980-luvun lopussa insinööristä diplomi-insinööriksi muuntokoulutuksella silloisen Tampereen teknillisen korkeakoulun alaisuudessa.

Pontimena oli huoli korkeakoulutettujen osaajien puutteesta maakunnassa. Samasta syystä perustettiin Poriin yliopistokeskus vuonna 2003. Tällä hetkellä siellä opiskelee noin 1 000 opiskelijaa Tampereen ja Turun yliopistojen alaisuudessa, ja tutkintoja valmistuu vuosittain jopa 200. Yliopistokeskus on tehnyt erinomaista työtä satakuntalaisen koulutustason nostamiseksi pian kahdenkymmenen vuoden ajan.

Satakunnan ammattikorkeakoulu aloitti toimintansa vuonna 1992. SAMK:ssa opiskelee yli 6 000 opiskelijaa Porissa, Raumalla, Huittisissa ja Kankaanpäässä. Koulutusohjelmia on 40. Tutkinnon suorittaa vuosittain lähes 1 200 opiskelijaa. Ammattikorkeakoululakiin on kirjattu koulutustehtävän lisäksi merkittävä aluekehitystehtävä.

Korkeakoululaitos on ollut melkoisessa myllerryksessä vuosituhannen alkupuolelta lähtien. Pienenevät ikäluokat ja korkeakouluverkon pirstaleisuus olivat keskeisiä muutoksen käynnistäjä.

Joensuun ja Kuopion yliopistot yhdistyivät Itä-Suomen yliopistoksi jo vuonna 2010. Ammattikorkeakoulujen koulutusvastuita ja toimilupia tarkasteltiin hyvinkin kriittisesti, tavoitteena vähentää korkeakoulujen lukumäärää. Muutokset jäivät kovin pieniksi. Korkeakoulutuksen duaalimalli alkoi murentua viimeistään, kun Tampereen yliopiston, Teknillisen korkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhdistämiseksi käynnistettiin selvitystyö.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jo pitkään toistama viesti, että Suomessa on liikaa pieniä korkeakouluja ja tarvitaan luovia ratkaisuja, oli mennyt perille. SAMK:n aloitteesta selvittelimme Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa avoimin mielin mahdollisuuksia syvällisestä yhteistyöstä työnimeltään Tampere3 -korkeakouluyhteisön kanssa. Uuden ison korkeakoulun synnyttäminen Tampereella oli kuitenkin raskasta ja hyvän alun jälkeen edellytyksiä jatkoon ei meillä ollut. Selvitysprosessin aikana pohdimme silloisen rehtorin kanssa myös muita vaihtoehtoja.

Runsas vuosi sitten heräsi toiveikkuutta saada oma yliopiston Poriin. Asiasta käytiin julkista keskustelua ja nyt tämä haave on päätynyt myös Pori 2030 -strategiaan.

Toimin Satakunnan ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtajana vuosina 2008–2018. Näinä vuosina sain osallistua kymmeniin korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdolle suunnattuihin tilaisuuksiin, joissa käsiteltiin Satakunnan ja koko Suomen korkeakoulupoliittisia linjauksia. Jaossa oli pääsääntöisesti niukkuutta, tehostamista ja kehotus löytää niitä luovia ratkaisuja.

Opin tuntemaan OKM:n virkahenkilöstön korkeakoulupoliittiset näkemykset perinpohjaisesti. Linja on ollut selkeä ja pysyvä 2000-luvun alkupuolelta saakka. Tarvetta uusille korkeakouluille ei ole, päinvastoin. Talouden näkymät eivät myöskään tue haavetta Porin omasta yliopistosta.

Korkeakoulutuksen varmistaminen ja vahvistaminen Satakunnassa vaatii luovia ratkaisuja. Yliopisto- ja ammattikorkeakoulutuksen ei tule kilpailla samoista opiskelijoista. Lähtökohtaisesti kandidaattitasoinen tutkintokoulutus on ammattikorkeakoulujen ydinosaamista. Työnjaon pitää olla selkeää.

Parhaiten tämä toteutuu toimittaessa yhteisen sateenvarjon alla. Valitettavasti Porin yliopistokeskus ja Satakunnan ammattikorkeakoulu ovat yhteenlaskettunakin kovin pieni toimija. Tarvitaan leveämpiä harteita, jotta pystymme kilpailemaan pienenevien ikäluokkien mielenkiinnosta. Sama ongelma on nähtävissä myös muualla Länsi-Suomessa.

Jotta pystymme varmistamaan alueemme korkeakoulutuksen laadun ja määrän, pitäisi pikimmiten aloittaa selvitystyö Länsi-Suomen korkeakouluyhteisön perustamiseksi. Satakunnan, Seinäjoen ja Vaasan ammattikorkeakoulujen sekä Vaasan yliopiston muodostama yhteenliittymä voisi turvata laaja-alaisen ja laadukkaan korkeakoulutuksen saatavuuden koko Länsi-Suomen alueella.

Anttivesa Knuuttila

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Satakunnan ammattikorkeakoulu, hallituksen puheenjohtaja 2008–2018

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut