Satakunnan Eläkeläisten Neuvottelukunta: Satasote syrjäyttää vanhukset ja vammaiset

Satakunnan Eläkeläisten Neuvottelukunnan mielestä se, että hyvinvointialueen strategiavalmisteluun voi osallistua vain sähköisen kyselyn kautta, kuvastaa sitä, että kyselyyn ei oikeasti haluta kaikkien väestöryhmien näkemyksiä.

20.4. 19:45

Satakunnan Eläkeläisjärjestöjen Neuvottelukunta (SENK) on syvästi pettynyt Satasoten strategiavalmisteluun, joka syrjäyttää ison joukon satakuntalaisia.

Satasote julkaisi 29.3.2022 nettisivuillaan tiedotteen, jossa hyvinvointialueen strategiavalmisteluun kutsutaan mukaan kaikki Satakunnan asukkaat. Osallistuminen on kuitenkin mahdollista vain sähköisen kyselyn kautta. SENK:n mielestä tämä kuvastaa sitä, että kyselyyn ei oikeasti haluta kaikkien väestöryhmien näkemyksiä.

Sähköinen kysely rajaa palveluja käyttäviä ryhmiä pois, kuten osan ikäihmisistä tai vammaisista tai muuten vaan heikommassa asemassa olevista kansalaisista, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää tietokonetta tai muuta mobiilia. Nämä ryhmät ovat vielä usein niitä, jotka palveluita paljon tarvitsevat.

SENK muistuttaa, että kansalaisten osallistuminen ja vaikuttaminen ovat tätä päivää. Lainsäädäntö edellyttää, että myös heikoimmassa asemassa olevat väestöryhmät, kuten vanhukset, saavat tasapuolisesti osallistua ja vaikuttaa oman elinpiirinsä kehittämiseen. Nyt Satasote ei tarjoa arvojen määrittelyyn ja palveluiden kehittämiseen sopivia kanavia.

Niin sanottujen vaikuttamistoimielinten, kuten vanhusneuvostojen, tulee myös olla valppaina ja vaatia ikäihmisille tasapuolista kohtelua.

Eläkeläisjärjestöjen tehtävänä on toimia ikäihmisten äänitorvina ja vaikuttaa siihen, että niin julkinen sektori kuin muutkin sidosryhmät takaavat ikäihmisille heille kuuluvat osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Yhdessä suunnitellen olisi kyselyä voitu jakaa ja täyttää muun muassa järjestöjen matalan kynnyksen tapahtumissa, vertaisryhmissä ja kotiin tuotavissa palveluissa.

SENK vaatii, että Satasote hyvinvointialueen valmistelutyön jatkuessa turvaa aidot osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet myös erityisryhmien edustajille.

SENK tarjoaa asiantuntija-apuaan ikäihmisten osallistamista suunniteltaessa ja toteutettaessa.

Tuulikki Pajunen

puheenjohtaja

Satakunnan eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta

SENK:n jäsenjärjestöt ovat Eläkeliiton Satakunnan piiri, Eläkeläisten Satakunnan Aluejärjestö, Eläkkeensaajien Keskusliiton Satakunnan piiri, Satakunnan kansallinen senioripiiri, Kristillisen Eläkeliiton Lounais-Suomen piiri ja Svenska pensionärsförbundet, Björneborgs Svenska Pensionärsförening.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut