Satakunnan Muistiaktiivien huolena ennaltaehkäisevän toiminnan ja yhdenmukaisten palvelujen saatavuus

Satakunnan Muistiaktiivit toivovat toimivaa palvelupolkua muistisairaille ja heidän omaisilleen. Syyskuussa 2019 otettu kuva on tuolloin Kokemäellä toimintansa aloittaneesta muistikahvilasta.

20.4. 19:44

Kuntien ja hyvinvointialueen sekä kolmannen sektorin yhteistyöllä on merkittävä rooli, kun suunnitellaan Satakunnan alueella ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.

Aivoterveyden kattava vaaliminen vauvasta vaariin tulee olla ennaltaehkäisevän työn ”punainen lanka”. Monipuoliset hyvinvoinnin edistämiseen suunnatut toimenpiteet pienentävät riskiä sairastua muistisairauteen, mutta myös lähes kaikkiin muihin kansansairauksiin. Ennaltaehkäisevän toiminnan vahvistaminen ja sen kautta saatavat hyödyt ovat sekä kansantaloudellisesti kannattavia, että inhimillisiä.

Muistioireiden varhainen tunnistaminen ja tutkimuksiin pääsy on tärkeä solmukohta. Terveydenhuollon ammattilaisilla tulee olla laajaa osaamista muistihäiriöiden tunnistamisesta ja niiden hoidosta. Muistiystävällinen hyvinvointialue tarkoittaa muun muassa sitä, että muistisairauteen sairastunut henkilö ja hänen läheisensä voivat elää hyvää elämää tutussa ympäristössä sekä saada tarvitsemansa tuen ja palvelut oikeaan aikaan, oikeasta paikasta.

Muistiystävälliset päätökset kunnissa ja hyvinvointialueella ehkäisevät kustannusten kasvua. Kokemusasiantuntijat ja kokemustoimijat eli sairastuneet ja omaiset tietävät arjen haasteet ja tarpeet parhaiten.

On tärkeää, että saamme olla mukana Satakunnassa muistipotilaan hoitopolun kehittämistyössä.

Yhtenäinen hyvinvointialueelle laadittu muistipotilaan palvelupolku ei vielä takaa yhdenvertaisten palvelujen toteutumista. Tarvitaan muistiperheiden hoito- ja palvelutyötä tekevien henkilöiden välistä vuoropuhelua ja toimintatapojen yhtenäistämistä.

On monia kysymyksiä, joita muistisairauteen sairastuneet ja omaiset pohtivat parhaillaan. Onko ammattilaisilla tarvittavat tiedot, jotta palveluohjaus toteutuu asiakaslähtöisesti ja ennakoiden? Onko vastaanotolla aina sama lääkäri–geriatri? Laaditaanko aina yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma, jonka mukaisesti palvelut toteutuvat?

Ohjataanko potilas ja omainen perusterveydenhuollon vastaanotolta automaattisesti kolmannen sektorin palveluihin, kuten esimerkiksi Muistiyhdistysten tai Asiantuntija ja tukikeskus Muistiluotsin muistineuvojan ja muistiohjaajan palveluihin?

Muistiaktiivi-toiminta on yksi Satakunnan Muistiyhdistysten vapaaehtoistyön muotoja. Ryhmän jäsenet ovat muistisairauteen sairastuneita ja heidän omaisia. Tehtävämme on muun muassa edistää muistiystävällisten palvelujen ja asumisen edistäminen maakunnassa. Muistiaktiivi-toimintaa koordinoi Muistiluotsi.

Rakentavalla, avoimella ja aidolla asiakaslähtöisellä ajattelulla sekä yhteistyöllä luotamme, että hyvinvointialueelle rakentuu arjessa toteutuva tyytyväisten muistiperheiden palvelupolku.

Marja Takala

sihteeri

Satakunnan Muistiaktiivit

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut