Koskin koulun kohtalon ratkaiseminen on Ulvilan kaupungilta arvovalinta

Kirjoittaja kritisoi sivistysjohtaja Kimmo Vepsän motivointia mukavista bussimatkoista, joilla ”voi vaikka nukkua tai tehdä läksyjä”.

Ulvilan sivistysjohtajan Kimmo Vepsän puheet pitkän bussilla tehtävän koulumatkan hyödyllisyydestä eivät kirjoittajaa vakuuta.

13.4. 18:15

Koulun lakkautus herättää aina paljon tunteita ja hyvä niin. Lähellä olevaa alakoulua pidetään tärkeänä palveluna myös Kullaalla (SK 8.4.). Kun koulu halutaan lakkauttaa, perusteluissa toistuvat usein samat syyt: ei ole tarpeeksi oppilaita tai tarpeeksi rahaa.

Paljonko on tarpeeksi oppilaita? Oppiminen onnistuu niin pienessä kuin isossakin yksikössä; kyse on lähinnä siitä, miten se järjestetään. Iso koulu ei automaattisesti ole huono eikä pieni hyvä.

Oma näkemykseni on, että kun samassa luokassa opiskelee oppilaita useammalta kuin kahdelta vuosiluokalta, oppiminen usein kärsii, vaikka taitava opettaja pöydän takana olisikin.

Koskin koulun tilanne ei toistaiseksi ole tällainen: oppilaita on tällä hetkellä noin 70. Vaikka oppilasmäärä lähivuosina hieman laskisikin, oppilaita on tarpeeksi, että koulu säilyy hyvänä paikkana oppia.

Paljonko rahaa sitten on tarpeeksi? Ensi vuoden alusta kuntien tärkein palvelu on sivistyspalvelut. Sen kivijalkana toimivat perusopetusta antavat alakoulut. Ulvilan sivistyspalvelujen selvityksen mukaan sellaistakaan ei Kullaalla enää jatkossa olisi, sillä Koskin koulu tarvitsee noin kolmen miljoonan arvoisen remontin, johon ei ilmeisesti ole varaa.

Sen sijaan Ulvilan sivistystoimessa on varaa ja halua kuljettaa alakoululaiset opiskelemaan 20 kilometrin päähän Ulvilan keskustaan, sillä siellä kouluissa on tilaa.

Sivistysjohtaja Kimmo Vepsä motivoikin tulevia matkalaisia mukavilla bussimatkoilla, joilla ”voi vaikka nukkua tai tehdä läksyjä” (SK 8.4.). Yläkoululaisena ja lukiolaisena kokeilin aikanaan kuusi vuotta, mutta kumpikaan ei onnistunut. 2020-luvun kolmasluokkalainen Vepsän mukaan tämän onneksi osaa.

Kullaan liityttyä Ulvilaan vuonna 2005 julkiset palvelut ovat hiljalleen siirtyneet kunnan keskustaan. Kuitenkin pinta-alaltaan suurella Kullaan alueella asuu edelleen veronmaksajia.

He tuskin odottavat saavansa samaa palvelutasoa kuin keskusta-alueella asuvat, mutta jotain kuitenkin. Edes koulun.

Ulvilan päättäjät ovat arvovalinnan edessä, koska Koskin koulun lakkauttamisessa on kyse pedagogiikan sijaan rahasta. Ansaitsevatko kullaalaiset koulunsa vai ansaitsevatko he yhtään mitään?

Joonas Molkkari

luokanopettaja, KM, ex-kullaalainen

Rauma

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut