Mikko Elo: Toivottavasti Suomen ratkaisut takaavat rauhan jatkumisen

5.4. 18:55

Tapio Solala avasi mielenkiintoisella tavalla vuonna 1949 perustetun Naton perussopimuksen 5., 8. ja 13. artiklaa (SK 1.4.).

5. artiklaa on pidetty tärkeimpänä syynä Suomen liittymiselle Natoon, koska se antaa niin sanotun turvatakuun jäsenmaalle. Kuten Solala kirjoittaa, 5. artikla velvoittaa jäsenvaltioita ryhtymään vain tarpeellisiksi katsomiinsa toimiin jäsenmaahan kohdistuvan hyökkäyksen torjumiseksi. Näistä toimista päättää kunkin maan parlamentti erikseen. Nämä toimet voivat olla aseellista, mutta myös muuta apua. Puolustusvoimien entinen komentaja kenraali Gustav Hägglund on sanonut avun voivan olla vaikka näkkileipää.

8. artikla kieltää kaikki Naton perussopimuksen kanssa ristiriidassa olevat valtiolliset sopimukset. Tämä koskee erityisesti Suomea, koska meillä on edelleen voimassa oleva perussopimus Venäjän kanssa maittemme välisistä suhteista. Sopimus ratifioitiin heinäkuussa 1992. Sopimuksen mukaan kumpikin osapuoli sitoutuu siihen, ettei se anna maaperäänsä käytettäväksi toiseen osapuoleen kohdistuvaan hyökkäykseen.

Tässä nopeassa tahdissa etenevässä Nato-keskustelussa on kokonaan unohdettu historian antamat opetukset. Historia on kuitenkin hyvä opettaja. Marsalkka Mannerheim antoi seuraavan päiväkäskyn juuri ennen siirtymistään presidentiksi vuonna 1944: ”Suomi voi säilyttää itsenäisyytensä ja luottaa tulevaisuuteensa vain sillä edellytyksellä, että se pyrkii hyviin suhteisiin naapurimaihinsa.”

Paasikivi seurasi presidenttinä Mannerheimia vuonna 1946. Paasikivi antoi monia ohjeita Suomen kansalle. Hänen mielestään tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Paasikivi sanoi edelleen, ettei Suomi saa enää koskaan joutua suurvaltojen taistelutantereeksi.

Paasikiven ehkä tärkein oppi oli se, että ystävät on haettava läheltä ja viholliset kaukaa. Nythän Suomi toimii täysin vastoin Paasikiven oppia. Ystävä (USA) on kaukaa ja vihollinen (Venäjä) lähellä.

Marsalkka Mannerheim ja presidentti Paasikivi johtivat Suomen rauhan tielle, ja tämä rauha on jo kestänyt 77 vuotta. Toivottavasti Suomen tulevat ratkaisut takaavat rauhan jatkumisen.

Mikko Elo

valtiopäiväneuvos

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut