Rikantilan koulua ei saa lakkauttaa

Kirjoittaja vastustaa ehdottomasti koulun lakkauttamista Eurajoella.

5.4. 18:55

Kunnanhallitus on antanut virkamiehille luvan valmistella Rikantilan koulun lakkauttamista. Syyt eivät ole taloudellisia.

Tässä tilanteessa sellaisen esittäminen olisi aika noloa, koska kunta tuotti viime vuonna yli kolme miljoonaa euroa ylijäämää, ja kunnanvaltuusto juuri edellisessä kokouksessaan vaiherikkaiden tilanteiden jälkeen nosti omia palkkioitaan roimasti.

Koulun lakkauttamisen syyksi on esitetty oppilaiden vähäinen määrä ja se, ettei opetus ole tasapuolista, koska ryhmäkoot ovat pieniä.

Tähän väittämään saa puolesta ja vastaan argumentteja asiantuntijoilta.

Toiset näkevät pienet ryhmät huonoina ja toiset hyvinä. Jotkut asiantuntijat eivät pidä siitä, että pienimpien lasten päivittäinen kuormitus kasvaa, kun koulupäivä pitenee kuljetusten takia. Siirtyminen isompaan kouluun kesken alakoulun on myös lapsille stressaava kokemus.

Asia on hyvin pitkälti mielipidekysymys.

Kun on tiedossa, että vanhemmat vastustavat, lapset vastustavat ja koulun henkilökuntakin vastustaa lopettamista, niin mikä muu syy voi mennä heidän mielipiteidensä ylitse?

Ei kai meillä Eurajoella toimita kuin aikoinaan Neuvostoliitossa, jossa politbyroo päätti asioista ihmisten puolesta tietäen, mikä on heille parasta.

Kyllä lasten vanhempien tulee saada päättää, missä heidän lapsensa käy koulua ja millainen ryhmäkoko on heidän lapsillensa parasta. Kun nyt kerran sitä taloudellisia puolia ei tässä asiassa ole mukana.

Koulussa on tehty lukujärjestys, jolla on pystytty takaamaan, ettei yksikään lapsista joudu yksinään opiskelemaan.

Rikantilaan on muuttanut lapsiperheitä, joiden lapset tulevaisuudessa olisivat koulun oppilaita.

Rikantilan ennuste ei edes ole synkin Eurajoen kouluista. On siis selvää, että tästä lähtee muidenkin kyläkoulujen lopettaminen liikkeelle.

On myös kummallista, että kunta ei voi olla innovatiivinen ja miettiä todellisia keinoja, joilla kyläkoulut voisivat jatkaa toimintaansa mahdollisimman pitkään.

Voisiko Lapinjoen päiväkoti Metsätähdestä viedä eskarilaisia Rikantilaan eikä Lapinjoen kouluun, jossa on nyt jo riittävästi oppilaita?

Voisiko kunta huomioida vanhempien toiveita saada lapsensa pieneen kyläkouluun, jos se ei tuota kuljetuskustannusten liiallista nousua ja olisi muutenkin kohtuullista järjestää?

Voiko kunta osoittaa tehneensä kaikkensa kylien elinvoimaisuuden eteen?

Kysymyksiä herättää myös, että mikä kiire asialla on. Miksi ensi syksynä pitää jo koulun olla kiinni?

Miksi ei rikantilalaisille voida antaa enemmän aikaa tehdä jotain koulunsa tulevaisuuden eteen ja lapsille aikaa sopeutua mahdolliseen muutokseen?

Missä nyt on Unicefin lapsiystävällinen kunta? Jos me kerran sellainen olemme, niin lasten ja heidän vanhempiensa mielipide asiassa tulisi olla se, mitä kuunnellaan.

Otetaanko nyt yhtään huomioon myös sitä, että ukrainalaisia lapsia voi tulla Eurajoelle ja heidän koulunkäyntinsä vaati myös tiloja.

Muuttoa maalle harkitsee nykyään moni perhe, ja tällainen koulujen lopettamisviesti ulospäin ei varmasti edistä ihmisten halukkuutta muuttaa Eurajoelle.

Edellä mainittujen asioiden perusteella perussuomalaiset vastustavat kyläkoulujen lopettamista Eurajoella, koska hyviä perusteita sille ei ole.

Jooa Raja-aho

kunnanvaltuutettu

puheenjohtaja

Eurajoen ja Luvian perussuomalaisten paikallisyhdistys

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut