Joutuuko Suomi taistelemaan Nato-jäsenyydestään yksin?

4.4. 20:01

On hyvin todennäköistä, että Suomi hakee turvallisuutensa tueksi Pohjois-Atlantin puolustusliiton (Nato) jäsenyyttä. Suomen kansa on mielipidemittauksissa liputtanut Nato-jäsenyyden puolesta.

Venäjän johto on varoitellut hyökättyään Ukrainaan myös Suomea Natoon liittymisaikeiden seurauksista.

Kuka siis Suomen koskemattomuuden turvaa Naton hakuprosessin aikana? Suomi itsekö? Natohan takaa vain jäsentensä turvallisuuden.

Presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjä on arvaamaton. Putinin käskystä Venäjä hyökkäsi julmasti Ukrainaan ilman sodan ennakkojulistusta.

Venäjän sotatoimet vauhdittivat Suomen Naton jäsenyyshanketta. Suomessa onkin huhtikuun aikana valmistumassa turvallisuuspoliittinen selonteko, jossa selvitetään myös Nato-jäsenyyden turvallisuushyödyt ja -haitat.

Tuon jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ilmoittanut julkistavansa Nato-kantansa. SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin julkistaa Nato-kantansa tänä keväänä ennen mahdollista SDP:n ylimääräistä puoluevaltuuston kokousta. Opetusministeri Li Andersson ja valtionvarainministeri Annika Saarikko eivät vielä Nato-kantansa ole julkistaneet.

Todennäköistä on myös se, että Nato-asiasta ei tulla järjestämään neuvoantavaa kansanäänestystä. Sitä tuskin kansan enemmistö edes odottaakaan. Ajatellaan, että Suomen poliittisen johdon on otettava Nato-asiassa vastuu. Nato-asiassa lopullisen päätöksen tekee eduskunta.

Pentti Välimaa

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut