Oikea hetki sote-alan lakolle on nyt

Sairaanhoitajat Sonja Vilen ja Sari Huhdanpää kuvattiin lakkovahdissa Tays Valkeakosken pääoven edessä perjantaina 1. huhtikuuta. Lakko ei vielä toistaiseksi koske Satakuntaa.

4.4. 19:36

Sote-alan työntekijät ovat tehneet työtään viime vuodet hyvin kuormittavissa oloissa. Työehtosopimusneuvotteluissa sote-alalle on esitetty heikkoja palkankorotuksia ja tietyille työntekijäryhmille jopa työajan pidennyksiä.

Ymmärrettävästi hoitajat aloittivat työtaistelutoimet ja muut sote-työntekijät ovat seuraamassa perässä. Mediassa hoitajien lakkoa on käsitelty lähinnä työnantajien näkökulmasta ja hoitajia on syyllistetty potilasturvallisuuden vaarantamisesta.

Potilasturvallisuudesta vastaa kuitenkin ensisijaisesti työnantaja, jolla on ollut aikaa varautua lakkoon. Lieneekin syytä myös muistuttaa jo vuosia työvuorolistoilla kummitelleista haamuhoitajista, jotka ovat potilasturvallisuudelle hoitajien työtaistelutoimia vakavampi uhka.

Pandemia teki kaikille näkyväksi toimivien sote-palveluiden merkityksen ja toisaalta myös sen, että alalla kärsitään vakavasta työntekijäpulasta. Tukityöntekijöiden vähentämiset ja tehtävänsiirrot ovat huolestuttavissa määrin lisänneet työn kuormittavuutta.

Samalla palkkaus on jäänyt auttamattomasti jälkeen suhteessa työn vaativuuteen nähden. Vuoronvaihto- ja ylityökiellon aikana onkin käynyt selväksi, että palvelut ovat lähinnä työntekijöiden joustamisen varassa. Tilanne on kestämätön.

Kevään sote-vaaleissa työntekijät saivat kuulla, että apua on tulossa. Jokainen puolue hehkutti kilvan sote-palveluiden ja työntekijöiden arvoa.

Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin nämä lupaukset on unohdettu. Työntekijöiden ei tule nyt kärsiä työnantajien huonosta valmistautumisesta, eikä lakko-oikeutta tule missään tapauksessa rajata lainsäädännöllä. Sote-alan työntekijöillä tulee edelleen olla jo perustuslaissa määritelty oikeus edistää ammattikuntansa asioita työtaistelun kautta.

Jos emme näe alan palkkauksessa parannuksia, alan veto- ja pitovoima kärsivät niin, että seuraukset näkyvät sote-palveluiden laadussa vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Sote-alan palkkavaje on kasvanut jo aivan liian pitkään, eikä tätä kirjoitettaessa ole näkyvissä valoa tunnelin päässä.

Oikea hetki lakolle on nyt!

Marianna Turunen

Saana Hannula

Jarno Valtonen

Jelena Kiilholma

Eeva Lahtinen

Porin Vasemmistoliiton kunnallisjärjestö

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut