Porin Linjoilla ei ole tehty kunnon ajosuunnittelua

Kirjoittaja ihmettelee Porin Linjojen ajosuunnittelua.

30.3. 20:30

Maanantaina 28.3. kello 11.05–11.10. Yhdeksän bussia seisoo Tehtaantiellä ja Riihikedon Hesen vierellä. Yksi siirtyy Ulasooriin talleille.

Eli autot seisovat, vaikka pitäisi liikkua. Ja firma tekee tappiota, miksi? Siksi, että ei ole tehty kunnon ajosuunnitteluja. Onko suunnittelun tekijät virkamiehiä vaiko Porin Linjojen ajomestari?

Koivulan suuntaan menee kaksi bussia peräperää, toisessa peräti kaksi matkustajaa. Toisessa huippuluku, yksi. Onko järkee vai? Vastaan, ei ole.

Onko suunnittelijalle tullut koskaan mieleen sellainen juttu, että kannattaa katsoa itseään peilistä ja kysyä siltä peilistä näkyvältä kaverilta, onko tässä jokin pielessä.

Linjat kannattaisi suunnitella niin, että tori on välipysäkki, ei päätepysäkki! Auton linja voisi liikkua esimerkiksi Ruosniemestä Leppäkorven ja Tuorsniemen kautta takaisin torille, josta jatkaa takaisin Ruosniemeen. Huomio, tämä oli vain esimerkki. Auto liikkuu ja kuski vaihtuu esimerkiksi torilla.

Ja toinen asia ihmetyttää: Eteläpuistoa pitkin menee neljä bussia peräkkäin! Taas kysymys, onko järkee vai ei. Onko tullut suunnittelijalle tullut mieleen, että lähtöjä voisi porrastaa?

Esimerkiksi Koivulan suuntaan menee nyt kaksi autoa peräkkäin, ja puolen tunnin päästä sama show. Vartin välein voisi mennä Pohjanmaantietä ja toinen Koivulantietä. Menikö liian vaikeaksi?

Itse ajoin bussia Turun seudun alueella, loppuaikana Föliä. Alueeseen kuuluu viisi kuntaa, Turku, Kaarina, Lieto, Rusko, Raisio ja Naantali. Auto jatkoi, kuski vaihtui. Käteistä ei käytetty, vaan kännykkä-Fölikorttia tai pankkikorttia. Fölikortteja oli monihintaisia. Kertalipun hinta oli kolme euroa.

Porissa ollaan niin sopivia. Tein virheen kun tänne muutin takaisin. No, onneksi täältä pääsee pois.

Ottakaa mallia Turun seudusta. Olin valmis tulemaan kertomaan asiasta virkakunnalle, ei käynyt.

Jonne Varpomaa

entinen Föli-kuski

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut