Tupakointi kerrostaloissa on monien murheiden aiheuttaja

27.3. 20:15

Kesä lähestyy ja kohta lehdistä saa ihailla kuvia ihmisten kesäkeitaista eli kauniiksi laitetuista parvekkeista kukkasineen sekä ruokailu- ja nukkumapaikkoineen.

Monet eivät ymmärrä miltä se tuntuu, kun omaa parvekkeen ovea ei voi avata edes hetkeksi tuulettaakseen, saati että parvekkeellaan voisi viettää aikaa, koska alakerrassa asuu ketjupolttaja. Savua tulee naapuriin yötä päivää.

Moni meistä laittaisi mielellään parvekkeensa kauniiksi ja käyttäisi sitä kesät talvet, mutta alakerran oikeus savuttaa menee muiden asukkaiden viihtymisen ja terveyden edelle. Yritä siinä sitten nukuttaa lasta, syödä lounasta, tuulettaa petivaatteita tai nukkua helteellä parvekkeella, kun alakerran asukkaan tupakointiin ei kukaan puutu pyynnöistä ja anomuksista huolimatta.

Helteellä ei onnistu asunnon jäähdyttäminen edes yön viileämpään aikaan alakerran savustajan valvoessa yöt parvekkeellaan.

Korona-aikana ihmiset ovat enemmän kotona eli savusta joutuu kärsimään entistä enemmän. Mielenkiintoista sinänsä, että tupakka tappaa Suomessa enemmän ihmisiä kuin korona, mutta asiasta ei tehdä näyttäviä klikkiotsikoita.

Ihmiset maksavat saman verran vastiketta tai vuokraa, oli heillä mahdollista käyttää parveketta tai ei. Reiluako?

Tammikuussa aukesi kansalaisaloite tupakointikielto kerrostaloihin. Eduskunta voisi vihdoin kieltää tupakoinnin kerrostaloissa kokonaan. Kalliita ja monimutkaisia prosesseja vaativia taloyhtiöpäätöksiä kielloista saa harva, eikä asiassa auta myöskään kaupunkien terveysviranomaiset.

Oikeus savuttomaan ilmaan kotona kuuluu kaikille.

Tiina Arlin

Vantaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut