Suomella on vaihtoehdot vähissä

27.3. 16:45

Ruotsin entisen pääministerin Carl Bildtin 19. maaliskuuta lähettämän Twitter-viestin mukaan Ukraina oli puolueeton maa vuonna 2014, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainan alueeseen kuuluvalle Krimin niemimaalle. Karmivaa asiassa on se, että Venäjä oli taannut Bildtin mukaan Ukrainan alueellisen koskemattomuuden parikymmentä vuotta aiemmin solmitussa Budapestin sopimuksessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi Suomella olevan turvallisuuspoliittisesti kaksi vaihtoehtoa. Joko liittyä Natoon tai puolustusyhteistyön syventäminen Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa.

Mitä puolustusyhteistyön syventäminen käytännössä tarkoittaisi?

Skeptisimmillään ehkä aseapua, ehkä myötätuntoa. Kummankaan yhteistyötahon kun ei tarvitsisi seisoa etulinjassa, jos hyökkäys idästä toteutuisi. Ehkeivät siellä seiso Naton joukotkaan, mutta tosipaikan tullen yhteisjärjestön tuki voisi olla laajempi kuin yksittäisten maiden.

”Takin kääntämisestä” on poliitikkoja irvailtu takavuosina. Nyt mielipiteen vaihtaminen sopivaan muotoon saanee jopa kannatusta kansan keskuudessa. Pääministerimme kertoi jokin aika sitten, että hallituksessa etsitään kevään kuluessa konsensusta Nato-kysymykseen.

Kenelläkään ei liene varaa tehdä vallitsevassa tilanteessa asiasta hallituskysymystä.

Meillä on kansan valitsemia rautarouvia ja teräsmiehiä tekemään oikean päätöksen ilman kansanäänestystä.

Simo Pukkila

Ulvila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut