Öljyn voima muuttaa poliittisia suhteita

Arkistokuvassa (2015) Mastera-alus hakee raakaöljyä venäläisestä Ust-Lugan satamasta.

26.3. 17:20

Maailmassa on koko ajan käyty jonkinlaista sotaa. Ne ovat olleet Euroopan vinkkelistä katsottuna melko kaukana. Uutiskuvat raunioituneesta Alepposta, Jemenin nälänhädästä tai Kabulin valtauksesta saavat pari minuuttia uutisaikaa, mutta ovat liian kaukana herättääkseen todellista pelkoa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan palautti Euroopan ja eurooppalaiset takaisin todellisuuteen. Vuosikymmeniä jatkunut rauhan aika katosi yhdessä hujauksessa.

Nyt kun sodan kauhut realisoituvat Euroopan laidalla, pelko tulevasta on noussut aivan uudelle tasolle: riittääkö sähkö, loppuuko ruoka, joudutaanko rintamalle?

Pakotteet ja vastapakotteet laittavat yhteiskuntia ahtaalle ja uusia kumppaneita etsitään nyt kiihkeämmin kuin aikoihin. Kaiken keskiössä on armottomasta viherpesusta huolimatta öljy.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ilmoitti asettavansa Venäjän öljyn pakotelistalle, joten Yhdysvaltojen on löydettävä korvaavaa öljyä tilalle. Työ uusien öljyntoimittajien kartoittamiseksi on jo alkanut.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Yhdysvallat lähetti lähes välittömästi delegaation Venezuelaan neuvottelemaan presidentti Nicolas Maduron hallinnon kanssa öljystä. Ironiseksi asian tekee se, että Yhdysvallat Trumpin johdolla tiukensi vuonna 2019 jo aiemmin asetettuja pakotteita tavoitteena kaataa Maduron sosialistihallitus. Nyt Yhdysvallat lähestyy vihollistaan lakki kourassa.

Kummankin osapuolen vaatimukset ovat kovia, mutta kovia ovat olleet Venezuelaan kohdistuneet pakotteetkin. Toisin sanoen öljyn kiilto silmissä Yhdysvallat nöyrtyy diplomaattiseen kanssakäymiseen maan kanssa, jonka se vielä hetki sitten halusi murskata talouspakotteilla.

Yhdysvallat on uudelleen lähestymässä myös verivihollistaan Irania. Tarkoitus olisi palata takaisin sopimuspöytiin vääntämään sopua ydinsopimuksesta, jolloin Yhdysvallat voisi helpottaa Iranin kauppapakotteita menettämättä uskottavuuttaan, ja siten turvata öljyn saatavuus epävakaassa maailmanpoliittisessa tilanteessa.

Vuosi sitten Venezuela ja Iran olivat Yhdysvalloille lähes mahdoton yhtälö, mutta öljyllä on taipumus muuttaa pahimmatkin viholliset siedettäviksi kauppakumppaneiksi.

Niin se maailma muuttuu – öljydiili kerrallaan.

Jaakko Jäntti

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut