Venäjän brutaali sodankäynti aiheuttaa geopolitiikassa suuria muutoksia

22.3. 19:23

Geopolitiikkaan liittyvät Euroopan yhteisen turvallisuusjärjestyksen perusteet määriteltiin niin sanotussa Helsingin päätösasiakirjassa, jonka toiminnan periaatteet, menettelytavat ja instituutiot luotiin kylmän sodan päättymisen jälkeen ja ne viimeisteli Helsingissä vuoden 1975 heinä-elokuussa pidetty Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous (Etyk).

Putin romutti parissa viikossa turvallisuusjärjestyksen Euroopassa kokonaan. Venäjä nojaa nyt yhteistyöhön Kiinan kanssa, mutta Kiinalla on omat edut hoidettavana, joita ei edistä Ukraina sota.

Putinin julistama vastakkainasettelu lännen kanssa heijastaa järjestelmien eroa ja talousryhmittymien kilpailua. Toisen maailmansodan aikana niin sanotussa Jaltan konferenssissa pystyttiin tekemään sopimuksia Neuvostoliiton ja lännen välillä, mutta Venäjä on nyt ulkona yhteistyökuvioista, Putinin seuraajasta ei ole tietoa ja Venäjän diplomaattiset suhteet länteen ovat vapaassa pudotuksessa.

Venäjän ortodoksisen kirkon miltei järjettömät lausunnot sodan syistä ovat aiheuttaneet erillisen ongelman muiden Euroopan maiden ortodoksikirkkojen ja katolisen kirkon kanssa.

Venäjä näyttää uudella suuntautumisellaan pyrkivän vaihtoehtoisen maailmanjärjestyksen johtoon, Kiinan kaupallista johtoasemaa uhmaten. Eurooppa käy kauppaa Kiinan kanssa ja on ostanut energian Venäjältä, mutta nyt menee energiapolitiikka uusiksi.

Ukrainan ydinvoimaloiden brutaali valtaaminen ja haltuunotto aiheuttaa erittäin vakavan ongelman energiapolitiikassa. Samoin arvokkaiden historiallisten rakennusten ja kerrostalojen silmitön tuhoaminen romuttaa Venäjän suhteen länteen monella tavalla. Kansainvälisillä uutiskanavilla Putinia sanotaan suoraan sotarikolliseksi.

Venäjän hyökkäyksen takia Euroopassa suunnitellaan jo kovaa vauhtia uudenlaisia sotilaallisia yhteistyön muotoja ympäri Eurooppaa. Venäjän brutaalit sotarikokset Ukrainassa ja ydinaseilla uhkaaminen ja häikäilemätön valehtelu ja disinformaatiokampanja ovat niin vakavia faktoja, että ne on otettava huomioon, kun suunnitellaan uutta turvallisuusjärjestelmää.

Putinin voimatoimet Ukrainan kriisissä näyttävät selkeästi haastavan suurvaltapoliittisen yhteisymmärryksen ja pakottavan Yhdysvallat ja lännen päivittämään strategiaansa.

EU ei ollut varautunut geopoliittiseen vastakkainasetteluun Venäjän kanssa ja se tuli koko Euroopalle yllätyksenä.

Kiinan nähdään nyt olevan avainasemassa, kun kriisiä yritetään selvittää. Kiinan pitäisi ymmärtää, että Venäjän tukeminen aiheuttaa ongelmia muun muassa Kiinan kauppasuhteille ja taloudelle.

Osakemarkkinoilla sijoittajat ovat jo johtopäätöksiään alkaneet tehdä, sillä Kiinan osakekurssit ovat olleet laskussa. Pörssilasku on antanut osviittaa siitä, että vahva sitoutuminen Putinin Venäjään voisi käydä Kiinalle kalliiksi.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut