Lvi-suunnittelijan valintoja ei saa korvata ”vastaavalla ratkaisulla”

”Sekä kansalliset että paikalliset viranomaiset ovat varsin yksimielisiä, ettei lvi-suunnittelijan valintoja saa muuttaa tai korvata ’vastaavilla’”, kirjoittaja toteaa.

19.3. 19:55

Timo Väisänen kirjoitti (SK 10.3.) talotekniikan virheellisten materiaalivalintojen aiheuttavan miljardien turhia kustannuksia. Väisänen luetteli vastuun kuuluvan muun muassa urakoitsijalle, työnjohdolle, lvi-suunnittelijalle ja rakennusvalvonnalle.

Olen samaa mieltä. Kerron omia kokemuksiani lvi-alan laadusta.

Olen selvitellyt satoja lvi-tekniikan puutteita tehtaissa sekä liike- ja asuintaloissa konsulttina, ammattikorkeakoulun opettajana ja Keskuskauppakamarin valtuuttamana tavarantarkastajana. Materiaalivirheiden lisäksi olen havainnut muitakin turhia kustannuksia aiheuttavia ja asumismukavuutta heikentäviä puutteita.

Joskus lvi-asennukset eivät ole suunnitelmien eivätkä Ympäristöministeriön asetuksien mukaisia. Otan esimerkiksi asuntojen kesäajan ylilämmön.

Ilmanvaihto ja sen lämmöntalteenotto saattavat lämmittää asuntoa kymmeniä kertoja yli sallitun. Siitä huolimatta suunnittelija saattaa esittää virheellisillä laskelmilla sisälämpötilan olevan sallituissa rajoissa.

Miksi suunnittelija toimii niin?

Laitteiden virheellisen toiminnan lisäksi materiaalit ja putkikoot saattavat poiketa asukkaan saaman luovutusmapin tiedoista. Asetuksien vastaisien ratkaisujen korjauksia saatetaan viivytellä vuosia tai jättää ne kokonaan korjaamatta.

Miksi laatuvirheet eivät tule havaituiksi ja korjatuiksi lukuisista pakollisista tarkastuksista huolimatta? Onko toteutusketjun tulonhankinta liian riippuvainen rakennuttajasta? Painaako loppuasiakas puutteet villaisella pelätessään sijoituksensa arvonalennusta?

Asunto maksaa kymmenen kertaa autoa enemmän. Auton viasta voi reklamoida. Se ei vaaranna taloutta. Asuntosijoitus on niin suuri, ettei se siedä virhettä.

Lvi-suunnittelija on avainasemassa lvi-tekniikan laadun tekemisessä. Suunnittelijan on välttämätöntä ymmärtää suunnittelemansa kokonaisuus, jotta järjestelmä voi edes toimia.

Sekä kansalliset että paikalliset viranomaiset ovat varsin yksimielisiä, ettei suunnittelijan valintoja saa muuttaa tai korvata ”vastaavilla”. Moni laatupuute on lähtöisin ”vastaavasta” ratkaisusta, josta suunnittelija saattaa olla tietämätön.

Reino Heinola

lvi-tekniikan diplomi-insinööri

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut