Palkkion maksaminen asuntoyhtiöiden hallitusten jäsenille on perusteltua

15.3. 19:30

Kevät on asunto-osakeyhtiöissä yhtiökokousten aikaa. Kaikki näissä mukana olevat tietävät, etteivät kokoukset ole mitään megatapahtumia. Osallistuminen on usein varsin vähäistä.

Yhtiökokouksissa käsitellään ja päätetään yhtiöjärjestyksessä määrätyt asiat, kuten yhtiön talousasiat sekä mahdollisesti joitakin sellaisia asioita, joita osakkeenomistajat ovat sinne ennalta hallituksen kautta erikseen esittäneet.

Yhtiökokouksissa valitaan hallituksen jäsenet. Hallitus valitsee yleensä itse keskuudestaan puheenjohtajan.

Yhä useammin yhtiöissä on syntynyt tilanne, ettei hallitukseen yksinkertaisesti löydy riittävästi ehdokkaita. Näissä tilanteissa yhtiö voi valita hallitukseen ja puheenjohtajaksi yhtiön ulkopuolisen henkilön.

Onko hän hallitusammattilainen, puoliammattilainen vai muutoin asiantuntija, niin usein hän kuitenkin on näissä tehtävissä varsin kouliintunut henkilö. Itsekin toimin joissakin yhtiöissä ulkopuolisena hallituksen puheenjohtajana tai yksittäisen yhtiökokouksen puheenjohtajana.

Yhtiökokouksissa päätetään myös hallitukselle mahdollisesti maksettavista palkkioista. Niissä tapauksissa, joissa yhtiöön kutsutaan ulkopuolinen puheenjohtaja, jonkinlaisen palkkion maksaminen ymmärretään. Sen sijaan, jos hallitus koostuu oman yhtiön väestä, saattaa kummastelua ja vastustusta ilmetä.

Palkkioista päätetään kuitenkin aina ennen hallituksen valintaa, joten jos tehtävä tai palkkio kiinnostaa, niin sitten kannattaa asettua ehdolle. Osakkaat valitsevat yhtiölleen hallituksen. Nimettyjä paikkoja ei ennalta ole.

Onneksi hallituksen jäsenille maksettavat palkkiot ovat yleistyneet hiemankin suuremmissa yhtiöissä. Jos yhtiö on pieni, jossa lähes jokainen osakas on hallituksessa, palkkioita ei kannata maksaa.

Mutta jo muutamien kymmenien asuntojen yhtiöissä on kohtuutonta, että vain muutamat henkilöt hoitavat kaikille kuuluvia asioita puhtaasti talkoopohjalta. Palkkana on useimmiten vain moitteita.

Jotkut isännöitsijät ovat arvioineet, että palkkioita maksetaan 50–80 prosentissa taloyhtiöistä.

Palkkiot eivät ole rahallisesti merkittäviä, joten pelkän rahan vuoksi tehtävään tuskin kukaan hakeutuu. Korvaukset hallituksen jäsenelle vaihtelevat muutamasta kympistä sataseen.

Se, että hallitusten jäsenille maksetaan pientä rahallista korvausta vastuusta, vaivannäöstä ja ajankäytöstä on perusteltua.

Jukka Moilanen

Ulvilan kaupunginjohtaja emeritus

Harjavalta

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut