Kannabiksen ”vapauttajat” unohtavat huumausaineen haittapuolet

Coloradon osavaltio on laillistanut kannabiksen viihdekäytön. Kirjoittaja listaa tilastotietoa lakimuutoksen vaikutuksista. Kuva on Kanadasta, missä kannabiksen kasvatus, myynti ja käyttö on laillista, mutta tarkkaan säänneltyä.

13.3. 20:30

Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen esimies Jussi Pullinen puuttui kolumnissaan (13.2.) kansanterveydellisesti tärkeään asiaan, kannabiksen vapauttamiseen. Pullinen korosti kannabiksen vapauttamisen tuomia suuria taloudellisia etuja, mutta unohti täydellisesti haittavaikutukset.

Onneksi Suomessa vanhemmat ikäluokat vastustavat edelleen kannabiksen vapauttamista.

Meillä suomalaisilla on opittavaa esimerkiksi Coloradosta. Coloradon osavaltio vapautti kannabiksen viihdekäytön eli niin sanotun virkistysmarihuanan 2012 ja laki tuli voimaan vuoden 2014 alussa. Coloradon asukasluku on 5,7 miljoonaa ja pinta-ala 268  837 km2, joten se on helposti verrattavissa Suomeen.

Marihuanan laillistamisen jälkeen Coloradon liikennekuolemat, joissa kuljettajien huumetesti oli marihuanapositiivinen, nousivat 109 prosenttia, kun kaikki Coloradon liikennekuolemat lisääntyivät vain 31 prosenttia. Marihuanan vuoksi liikenteessä kuolleiden määrä kaksinkertaistui vuodesta 2013 vuoteen 2018, 55:stä 115 kuolleeseen. Eli joka kolmas päivä kuoli ihminen marihuanakuskin takia.

Coloradossa kuoli 2018 liikenneonnettomuuksissa kaikkiaan 632 ihmistä, Suomessa 234.

Mitä Pullinen kirjoittaisi kolumnissaan, jos maanteillämme kuolisi joka kuukausi 10 viatonta kansalaista kannabiskuskin auton alle huumeen laillistamisen myötä? Näkymä ei ole epätodellinen. Jo nykyisin poliisin haaviin joutuu 10 000 kannabisrattijuoppoa vuosittain.

Marihuanan laillistamisen jälkeen marihuanan käyttö Coloradossa lisääntyi aikuisilla 94 prosenttia. Marihuanaan liittyvien sairaaloiden päivystyskäyntien määrä kasvoi 54 prosenttia ja sairaalahoitojen vuosittainen määrä 101 prosenttia.

Marihuanaa käyttävien raskaana olevien naisten määrä nousi vuosina 2002–2016 3 prosentista 5 prosenttiin. Samana aikana raskaana olevien naisten alkoholin käyttö laski 2 prosenttia ja tupakointi 7,5 prosenttia.

Kannabis menee vapaasti äidistä sikiön verenkiertoon. Pikkulasten marihuanamyrkytysten määrä nousi vuosittain 27 prosenttia 3-vuotiaiden poimittua maripöllyssä olevien vanhempien pudottamia ”kannabiskarkkeja” lattialta suuhunsa.

Entä laillistetun marihuanan taloudelliset ja sosiaaliset kustannukset Coloradossa?

Toimittaja Pullinen totesi kannabiksen vapauttamisen elähdyttävän bisnestä merkittävästi. Tässä hän on mitä todennäköisimmin oikeassa.

Colorado kertoo tästäkin meille karvasta totuutta. Colorado Christian Universityn Centennial Institute selvitti 2018 marihuanan laillistamisen vaikutuksia Coloradossa nimenomaan taloudellisilta näkökohdilta. Jokaista verotuloihin kertynyttä dollaria kohden Colorado käytti lopulta noin 2,2 dollaria laillistamisen negatiivisten vaikutusten hoitoon.

Suurimmat kustannukset aiheutuivat terveydenhuoltojärjestelmän lisääntyneistä kuluista ja lukion keskeyttämiseen liittyvistä kustannuksista. Eli kulut ovat ainakin kaksinkertaiset tuloihin verrattuina.

Sama kuin alkoholin suhteen Suomessa, verotulot miljardin luokkaa, haittakulut 2–4 miljardia.

Uskon, että suomalaisten enemmistö tulee jatkossakin vastustamaan maamme huumelainsäädännön lieventämistä. Toivottavaa myös olisi, että maamme valtamedian toimitukset myös muistaisivat vastuunsa tällaisista asioista kirjoittaessaan, unohtamatta mainita myös haitoista.

Martti Vastamäki

LKT, käsikirurgian dosentti,

professori, Raittiuden Ystävät ry:n puheenjohtaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut