Porin kaupungin metsienhoidon suunnitelmia pitäisi tarkastella uudelleen

Mikä on Porin metsänsuojelullinen ohjelma ja missä se on kuntalaisten nähtävillä? kirjoittajat kysyvät.

21.2. 19:16

Porin maauimalan läheisyydestä kaatosuunnitelmissa olevat männyt ovat puhuttaneet kaupunkilaisia. Syystäkin, sillä Porin metsä – siis osa kaupunkipuistoa – on meille porilaisille rakas. Minkälaisen maisemallisen loven näiden mäntyjen hakkaaminen tekee maisemallisesti tuohon upeaan metsäympäristöön – vuosikymmeniksi eteenpäin.

Monissa kaupungeissa on virallinen päätös ja kirjaus siitä, että niiden omistamien metsien pääasiallinen käyttötarkoitus on virkistyskäyttö ja luonnonsuojelu.

Entä kotikaupungissamme? Mikä on Porin metsänsuojelullinen ohjelma ja missä se on kuntalaisten nähtävillä?

Mitkä ovat ylipäätään Porin kaupungin metsien “hoidon” arvotavoitteet tällä hetkellä ja pitkällä tähtäimellä? Sitä olemme peränneet useaan otteeseen saamatta kunnon vastausta.

Mitä kaupungin välttämättömiä ja vähemmän välttämättömiä menoeriä rahoitetaan metsien hakkuutuotoilla? Metsien hakkuuasiat, samoin kuin kokonaisuudessaan kaupungin maan- ja metsien käytön kokonaisohjelma, olisi saatava kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Nykyisellään metsähakkuiden toteutussuunnitelmilla ilman kaupunginvaltuuston hyväksymää kokonaisohjelmaa poljetaan kansalaismielipidettä ja demokratiaa. Kuinka monta kuulemistilaisuutta muuten kuntalaisille on kaupungin omistamien metsien hoidosta järjestetty?

Kaupungin nettisivuilla ei ole edes karttoja tai muutenkaan tarpeellista tietoa tulevista hakkuista. Myöskään Porin kaupungin maaomaisuuden tietoja ei sivuilta löydy.

Tekninen lautakunta on jo tänä vuonna hyväksynyt huomattavan suuren kaupungin metsien hakkuuohjelman. Tämä sisältää Meri-Porin Riitsaran harvennus- ja avohakkuut aivan suojelualueen tuntumassa ja suositun retkeilykohteen välittömässä läheisyydessä.

Näinkö Meri-Porin upeaa luontoaluetta köyhdytetään palvelujen karsimisen ohella?

Kaupungin tekniselle lautakunnalle esitetään niinikään mittavia hakkuita Noormarkun Inhottujärven länsipuolella niin sanotun Sakalammin hakkuina (9 hehtaarin avohakkuu, ylispuiden hakkuu 12,2 ha ja harvennushakkuu 26,6 ha) ilman mainintaa suojavyöhykkeestä Paapanselkä-Hanhilahti suojelualueeseen.

Huomattavaa on, että Satakunta-Pirkanmaa-retkeilyreitti sijaitsee hakattavaksi suunnitellulla alueella.

Myös Kullaan Joutsijärven alueella suoritetaan edelleen hakkuita. Joutsijärven alueelle olisi mahdollista hakea esimerkiksi ympäristöministeriön rahoitusta tuon upean luontomatkailukohteen elvyttämiseksi. Kun alue on hakkuilla raiskattu, ei se enää karuudessaan houkuttele ihmisiä nauttimaan erämaaluonnosta.

Yyteriä, Porin merkittävää helmeä, on kohennettu paitsi kaupungin omilla varoilla, huomattavilla ympäristöministeriön myöntämillä avustusrahoilla. Hyvä niin!

Mutta aivan Yyterin vieressä Riitsarassa toinen käsi ei tiedä mitä toinen käsi tekee. Uskomattomalta tuntuu tämä Porin ja sen ympäristön luontoarvoja heikentävä toimenpidesuunnitelma kokonaisuudessaan.

Kuntien arvotavoitteet ovat hyvin vaihtelevia koskien luonnonsuojelulain velvoitteiden täyttämistä. On kuntia, joissa on luovuttu kokonaan avohakkuista ja laadittu niin sanottuja monimuotoisuusohjelmia takaamaan luonnon monimuotoisuuden säilymisen.

Valitettavasti kotikaupungissamme olemme useaan kertaan joutuneet toteamaan määrällisten tulostavoitteiden jyräävän luontoarvot alleen. Tästä kertovat myös vuosille 2022–2023 laaditut hakkuusuunnitelmat. Niitä on syytä tarkastella uudelleen!

Kaarina Ranne (vihr.)

kaupunginvaltuutettu

Sini Solala (vihr.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut