Lapset eivät saa joutua rokottamattomien sairaalahoidon maksajiksi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lapset eivät saa joutua rokottamattomien sairaalahoidon maksajiksi

Rokottamattoman väestönosan suhteellisen suuri osuus sairaalahoitoon joutuneista kertoo rokotteiden toimivuudesta ja siitä, että sairaalahoitoon joutumisen todennäköisyyteen voi omilla valinnoilla vaikuttaa, mielipidekirjoittaja toteaa.

14.1. 16:46

Koronan omikron-variantti leviää vauhdilla. Lasten harrastustoimintaa ollaan voimakkaasti rajoittamassa. Etäkouluun ei vielä olla siirrytty. Tartuntojen lukemat ovat räjähtäneet käsiin ja sairaalahoitoon joutuneiden määrät ovat tuplaantuneet lyhyessä ajassa. Tilanne on vakava.

Suurin osa lasten harrastustoiminnasta voidaan järjestää minimoimalla kontakteja ja ohjeistamalla väljyyteen. Harrastuksissa tartuntaketjut voidaan selvittää ja pysäyttää nopeasti.

Toimin itse juniorijoukkueen joukkueenjohtajana ja meidän joukkueemme kaksi edellistä altistumistapausta ovat selvinneet ilman jatkotartuntoja. Osallistuneille lähti heti tieto altistuksesta ja kaikki paikalla olijat olivat tartuntatautien jäljittäjien tiedossa puolessa tunnissa tiedon saatuamme. Valmiutta nopeisiin toimiin siis on.

Onko oikein, että lapset joutuvat maksamaan aikuisten valinnoista?

Rokottamattoman väestönosan suhteellisen suuri osuus sairaalahoitoon joutuneista kertoo rokotteiden toimivuudesta ja siitä, että sairaalahoitoon joutumisen todennäköisyyteen voi omilla valinnoilla vaikuttaa.

THL:n tilastojen mukaan rokottamattomat ovat syys–marraskuun aikana päätyneet covid-19-tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 15 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 26 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut.

Kaikki eivät terveydentilansa vuoksi voi rokotteita ottaa, mutta suurin osa voi.

Nyt kuitenkin järjestelmän kantokyky on heikkenemässä ja lasten elämän rajoittamisella taistellaan aikuisten ongelmaa vastaan. Jos tilanne niin vaatii, täytyy rajoitustoimia tehdä.

Toivottavasti kuitenkin lapset ovat viimeisiä kärsijöitä näistä toimista, sillä maksajia he todennäköisesti tulevat jo olemaan.

Ei anneta hyvinvointivelan kasvaa, vaan huolehditaan lasten hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti, kodeissa, kouluissa ja harrastuksissa.

Joonas Ryynänen

isä, opettaja ja yrittäjä

Aluevaaliehdokas (sd.)

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut