Mistä vaaleissa on kysymys? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mistä vaaleissa on kysymys?

Aluevaltuusto päättävät myös hyvinvointialueen omien sekä kuntien sote-kiinteistöjen kohtalosta, kirjoittajat muistuttavat. Kuvassa on Kokemäen terveyskeskus.

14.1. 23:00

Netti ja some ovat täynnä tietoa, miksi aluevaaleissa kannattaa äänestää ja yleensä lauseet ovat muotoa: aluevaaleissa ratkaistaan sote-palveluiden ja pelastuslaitoksen tulevaisuus.

Asia ei ihan niin yksinkertainen ole.

Sote-päätös itsessään oli linjapäätös hallitukselta. Uudistuksen myötä palveluiden rahoitus muuttuu nykyistä oikeudenmukaisemmaksi ja paremmin todellista tarvetta vastaavaksi. Nykymallissa rahoitusvastuu on yksittäisillä kunnilla. Jatkossa rahoitusvastuu siirtyy valtiolle eli yhteisesti kaikille suomalaisille veronmaksajille.

Valtio osoittaa hyvinvointialueille jatkossa rahoitusta kunkin alueen palvelutarvetta vastaavasti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että iäkkäämmän ja sairastavamman väestön alueet saavat rahoitusta henkeä kohti enemmän kuin nuoremman ja terveemmän väestön alueet (esimerkiksi Uusimaa). Rahoitusmalli on siis nykymallia oikeudenmukaisempi.

Tätä alueellisesti oikeudenmukaisempaa rahanjakoa oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset siis yrittivät eduskunnassa kaataa viimeiseen asti, mikä kertoo paljon. Onneksi uudistus kuitenkin vuosikymmenten veivaamisen jälkeen saatiin tehtyä ja nyt on edessä vaativa toimeenpano

Aluevaalit ovat linjavaalit isolla merkityksellä ja nimenomaan tämä historian ensimmäinen aluevaltuusto päättää sellaisista asioista, jotka tulevat ohjaamaan tuleviakin aluevaltuustoja, ja näistä asioista ei julkisesti ole puhuttu juuri ollenkaan.

– Palveluverkoston laajuudesta ja palvelutuotannosta. No, sen kaikki tiesivätkin.

– Laatii hyvinvointialueen talousarvion ja taloussuunnitelman, budjetti 1 000 miljoonaan euroa (noin 5 000 euroa/asukas).

– Päättää 10 000 työntekijän siirrosta 11 eri työnantajalta ja 16 eri kunnalta yhden työnantajan kirjoille, ja päättää myös palkkojen harmonisoinnin aikataulun sekä loihtii jostain rahat siihen.

– Päättää hyvinvointialueen ICT- eli potilastietojärjestelmän toimittajasta koko Satakunnan kaikkiin sote-pisteisiin – kaikkiin sama ohjelmisto, ja on seurattava muuta maata samalla, jos halutaan kaikille hyvinvointialueille sama potilastietojärjestelmä.

– Hallintosääntö eli miten päätöksenteko hoidetaan, mitä lautakuntia perustetaan, miten vaikuttajaelimet (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto) otetaan päätöksenteossa huomioon ja esimerkiksi voidaanko paikallisen terveyskeskuksen sulkemisesta tehdä päätös enemmistöpäätöksellä vai vaaditaanko siihen 2/3- tai 3/4-määräenemmistö.

– Hyvinvointialueen johtajan valinta juhannukseen mennessä. Kaupunginjohtajien valintaprosessi kestää kuukausia ja hyvinvointialueen johtajan valinta on vielä isompi juttu. Hyvinvointialueen budjetti on miljardi euroa eli isompi kuin yhdenkään satakuntalaisen kaupungin budjetti.

– Hyvinvointialueen hallinto-organisaation rakentaminen ja siihen liittyvät henkilövalinnat. Alemman tason johtajatkin vastaavat ison kaupungin kokoisen budjetin käytöstä

– Päättää hyvinvointialueen lautakuntien rakenteen. Tässä on mahdollisuus alueelliseen vaikuttamiseen.

– Päättää koulutusyhteistyöstä maakunnan koulutustuskuntayhtymien oppilaitosten kanssa.

– Päättää yksityisen (noin 800 yritystä) ja kolmannen sektorin (noin 4 500 järjestöä) palveluntarjoajien sopimuksista, toiminnan valvomisesta ja sopimusrikkomusten seuraamuksista.

– Päättää hyvinvointialueen omien sekä kuntien sote-kiinteistöjen kohtalon. 530 kiinteistöä, yhteensä 400 000 neliömetriä.

Kaikkeen tähän on vain 9 kuukautta aikaa toimia, koska hyvinvointialueen on otettava Satakunnan sote- ja pelastusalan vetovastuu 1.1.2023 alkaen.

Petri Syväkuru

Matti Tuominen

Aluevaaliehdokkaat (kesk.)

Ulvila

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut