Sivistysvaltiossa otetaan huomioon ihmisten tarpeet - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Sivistysvaltiossa otetaan huomioon ihmisten tarpeet

11.1. 19:36

Sunnuntain (SK 9.1.) mielipidepalstalla Jarno Valtonen kirjoitti sote-lain riittävästä palvelutuotannosta, vetäen mukaansa myös 70-luvun aatetoverinsa Björn Wahlroosin. Palveluiden laadussa kirjoittaja viittasi englanninkieliseen The Lancet – lääketieteen lehteen, joka toukokuussa 2018 julkaisi kansainvälisen hinta-laatuvertailun terveydenhuollon kustannuksista.

Ja tämä on tosiaan totta, Suomi oli paras. Vertailu Yhdysvaltoihin on hieman ontuva, verrataan valtioon, jossa ei esimerkiksi ole lakia kattavasta työnantajan maksamasta työterveyden huollosta.

Miksi vertausta ei tehty pohjoismaisiin demokratioihin?

Varmaan siksi, että kysymys oli hinta-laatu vertailusta, ja silloin olisi voinut joutua vertaamaan Suomen hoitohenkilökunnan palkkoja vaikkapa Ruotsin 25 prosenttia suurempiin palkkoihin. Suurin osa kaikista sote-alan kuluista tulee työvoimasta.

Satakunnassa on noin 600 erilaista paikallista sote-alan yritystä ja yhteisöä, jotka kotiuttavat voittovaransa alueelle ja maksavat veronsa viimeisen päälle. Yritysten koot ovat pienistä parin hengen kotisairaanhoitoa tarjoavista yrityksistä aina Ruskatalojen palveluyhdistyksen ylläpitämään lähes 400-paikkaiseen vanhustentaloon.

Laitettaisiinko vähän jäitä hattuun ja annettaisi näiden yritysten ja yhteisöiden, jotka työllistävät noin 5 000 ammattilaista olla mukana tekemässä riittävää palvelua ihmisille.

Hyvin tehdyillä palvelusopimuksilla saadaan Satakunnan hyvinvointialueelle Suomen paras sote-palvelu.

Sivistysvaltiossa tärkeintä on ihminen, iästä, sukupuolesta tai mielipiteistään riippumatta.

Jari Taimi

yrittäjä, aluevaaliehdokas (kok.)

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut