Sukupuoli on monimutkainen ilmiö - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Sukupuoli on monimutkainen ilmiö

Sukupuoli ei ole täysin yksiselitteinen asia, kirjoittaja huomauttaa.

8.1. 19:35

Mario Heinilä, Minna Koivunen sekä Mari-Anna Stålnacke näyttävät erehtyneen biologian suhteen Satakunnan Kansan 22.12.2021 julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan: ”Sukupuoli on jokaisen ihmisen jokaisessa solussa, eikä siitä voi erehtyä”.

Sukupuoliominaisuuksien kehittyminen alkaa jokaisella ihmisellä kromosomeista riippumatta yhdenmukaisina. Sukuelimet kehittyvät siis samoista aihioista, ja nämä erilaistuvat nais- ja/tai miestyypilliseen suuntaan seitsemännen raskausviikon jälkeen.

Vaikka suurin osa ihmistä näyttää omaavan selkeästi naisellisia tai miehisiä piirteitä, ihminen ei ole sataprosenttinen nainen tai mies.

Helsingin yliopiston kehitysbiologian professori ja HUS:n ylilääkäri Hannu Sariola on kuvannut sukupuolta Studia Medicina -tapahtuman luennollaan 16.1.2019: ”Ei ole ihannemiestä, ei ole ihannenaista, vaan kaikki ovat kombinaatiota miestä ja naista.”

Sukupuoliominaisuuksien biologista kehitystä ei tunneta täysin, mutta SRY-geenillä tiedetään olevan merkittävä osuus kivesten kehittymiseen.

Tosin lääketiede tuntee myös mieskehoisia, joilla ei ole SRY-geeniä, kuten myös ihmisiä, joilla on kahta eri tyypin kromosomistoa, esimerkiksi sekä XX- että XY-geneettistä perimää.

Tiede tuntee myös ihmisiä, jotka syntyvät naiskehoisina, mutta erään geenimuunnoksen seurauksena näillä kehittyy penis vasta murrosiän aikana. On myös ihmisiä, joilla on sekä penis että kohtu syntymästään.

Gender-ideologian kritiikki sen sijaan on aiheellista, koska psykiatrian lääkärit John Money sekä Joan ja John Hampson keksivät tämän käsitteen 1950–1960-luvuilla. Tuolloin uskottiin, että sukupuoli ei ole synnynnäinen ominaisuus ja että sukupuoli-identiteetti syntyy kasvatuksen perusteella.

Tällä perusteella intersukupuolisia ominaisuuksia omaavien vauvojen genitaaleja ryhdyttiin leikkaamaan ilman suostumusta, ja vanhempia ohjeistettiin kasvattamaan lapset lääkärin valitsemaan sukupuoleen.

Tällä oli kohtalokkaat seuraukset monen elämään, kun lääkäri oli valinnut lapselle eri sukupuolen, mihin hänen oma identiteettinsä oli muotoutunut.

Sukupuoli-identiteetti sekä seksuaalinen suuntautuminen ovat molemmat synnynnäisiä ominaisuuksia, joita ei voi kasvatuksella muuttaa.

Ihmistä kannattaa siksi tukea olemaan vain oma itsensä, vaikka tämän sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen olisi normista poikkeava.

Susa Tyrniluoto

kuvataiteilija

Tampere

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut