Yleinen asennoituminen ikäihmisiä kohtaan on myös muuttunut - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Yleinen asennoituminen ikäihmisiä kohtaan on myös muuttunut

2.1. 21:12

Fysioterapeutti Tiina Stenman kyseli Satakunnan Kansassa 29.12., onko vanhuus meille voimavara vai taakka. Hän viittasi SK:n aiempaan kirjoitukseen 12.12., jonka mukaan vanhusten kohtelu esimerkiksi Hollannissa on aivan toista luokkaa kuin Suomessa.

Olen samaa mieltä kuin kirjoittaja, että jotakin on pahasti pielessä suomalaisessa vanhushoidossa.

Eikä ainoastaan ikäihmisten hoito, vaan yleinen asennoituminen heitä kohtaan on kokenut Suomessa valtavan muutoksen, ja valitettavasti huonompaan suuntaan. Tämä näkyy esimerkiksi vanhusten sinuttelussa, mikä monien sivistyskansojen kuten saksalaisten ja venäläisten keskuudessa ei tulisi kuuloonkaan.

Meidän tulisi ottaa oppia vanhoista sivistyskansoista, eikä tasa-arvon nimissä heitellä käytöstapoja romukoppaan. Liian usein hyvät tavat unohtuvat nykypäivän Suomessa ja erityisesti siinä, mitä tulee suhtautumisessa vanhoihin ihmisiin.

Vanhempi voi toki sinutella nuorempaa, jos haluaa. Mutta nuoremman tulisi aina muistaa teitittely, kun keskustelee huomattavasti vanhemman ja ennestään tuntemattoman kanssa. Myös kauppojen kassoilla.

Tätä edellyttää kohteliaisuus ja kunnioitus korkeamman iän, kokemuksen ja elämänviisauden saavuttanutta kohtaan.

Samoin nuorempi tervehtii ensin vanhempaa, vaikka SK:n palstoilla joku jo ehdotti tästäkin luopumista. Edelleen nuori avaa oven vanhemmalle ja nousee seisomaan esimerkiksi täydessä bussissa, jos istumapaikkoja ei ole. Vanhempien tulisi vuorostaan pitää näitä itsestään selvyyksinä ja hyvään käytökseen kuuluvina, eikä kieltäytyä niistä.

Tuomas Salminen

filosofian lisensiaatti

tohtoriopiskelija, Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut