Yksityisillä yrityksillä on sopimus useiden yliopistojen kanssa lääkäreiden erikoistumiskoulutuksen järjestämisestä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Yksityisillä yrityksillä on sopimus useiden yliopistojen kanssa lääkäreiden erikoistumiskoulutuksen järjestämisestä

28.12.2021 19:00

Atte Hölttä nostaa esille erittäin tärkeän huolen koskien lääkäreiden erikoistumiskoulutusta tulevaisuudessa (Satakunnan Kansa 27.12.2021). Kirjoituksessa todetaan virheellisesti, ettei erikoistumiskoulutusta voisi suorittaa yksityisen yrityksen palveluksessa ja viitataan erityisesti Harjun terveyteen.

Mehiläisellä on sopimus useiden yliopistojen kanssa lääkäreiden erikoistumiskoulutuksen järjestämisestä yksityisenä toimijana, myös Harjun terveyden osalta. Meillä voi suorittaa sekä yleislääketieteeseen erikoistumisjaksoja että muihin erikoisalojen erikoistumisjaksoihin kuuluvia reunapalveluita. Harjun terveydellä on tällä hetkellä yhteensä 21 erikoistuvan lääkärin koulutuspaikkaa neljässä sote-keskuksessa.

Höltän huoli erikoislääkärikoulutuksen osalta on aiheellinen. Etenkin yleislääketieteen erikoislääkäreitä tullaan Suomessa tarvitsemaan aiempaa enemmän, kun hoidon painopistettä pyritään siirtämään enenevästi perusterveydenhuoltoon. Perusterveydenhuollosta onkin alettu käyttää sen merkitystä paremmin kuvaavaa termiä ensisijainen terveydenhuolto (engl. primary health care).

Keskeisin ero yksityisen ja julkisen puolen antamassa erikoislääkärikoulutuksessa on se, että valtio ei tue tällä hetkellä lainkaan yksityistä puolta koulutuksen järjestämisessä, eli ei myönnä meille ns. EVO-rahoja. Tämä eriarvoistaa yksityisiä toimijoita koulutuksen järjestämisessä.

Olemme Mehiläisessä kuitenkin kokeneet koulutuksen järjestämisen terveydenhuollon kannalta niin merkittäväksi asiaksi, että olemme tästä huolimatta kehittäneet koulutusohjelmaamme ja pyrkineet sopimaan koulutusoikeudet kaikille julkisille terveysasemillemme paikallisten yliopistojen kanssa.

Toivomme samaa kuin Hölttä, että yksityisen toimijan kouluttamismahdollisuuksia ei kavenneta, vaan pikemminkin yksityisen puolen resurssit tulee ottaa entistä paremmin ja tasa-arvoisemmin käyttöön uhkaavan erikoislääkäripulan ehkäisemisessä.

Minna Honkanen

Johtava lääkäri

Harjun terveys Oy

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut