Diabeteksen hoidosta säästäminen tulee kalliiksi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Diabeteksen hoidosta säästäminen tulee kalliiksi

1.1. 17:03

Diabetes on yleinen sairaus. Tyypin 1 diabetekseen ei voi vaikuttaa elintavoilla ja tyypin 2 diabeteskin on usein perinnöllistä. Tyypin 1 diabeetikko kuolee ilman ulkoapäin annosteltua insuliinia muutamassa päivässä ja tyypin 2 diabeetikkokin tarvitsee usein joko insuliini- tai lääkehoitoa.

Satakunnan alueella diabetesarkea elää noin 18 000 henkilöä. Koska diabeetikoita on paljon, ovat myös sairauden aiheuttamat kustannukset suuret. Erityisen suuret kustannukset tulevat riittämättömästi hoidetusta diabeteksesta, koska siihen liittyy sydän- ja verisuonisairauksia, jalka- ja silmäongelmia, munuaissairautta ja masennusta.

Jos diabeteksen aiheuttamia kustannuksia aiotaan karsia, se onnistuu parhaiten diabeteksen aiheuttamien lisäsairauksien ennaltaehkäisyllä. Tässä taas riittävällä ja laadukkaalla diabeteksen perushoidolla on tärkeä merkitys. Perushoitoon kuuluvat muun muassa säännöllinen pääsy diabeteslääkärille ja -hoitajalle sekä toimiva hoitotarvikejakelu diabetekseen liittyvine hoitoteknologioineen.

Laadukas perushoito ei kuitenkaan ole mahdollista, jos siihen kohdistetaan merkittäviä säästösuunnitelmia lääkäripalveluita karsimalla ja hoitotarvikkeista tinkimällä. Näiden tosiasioiden valossa luulisi siis, että päättäjät varoisivat visusti tinkimästä diabeteksen hoidosta ja hoitotarvikkeista.

Valitettavasti niistä kuitenkin tingitään. Porin seudun diabeetikoiden jäsenistölleen tekemän kyselyn perusteella liian moni diabeetikko ei ole päässyt vuosikausiin diabeteslääkärin vastaanotolle ja moni joutuu myös taistelemaan oikeudestaan hoitotarvikkeisiin.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että diabeetikot eivät aina saa riittävää määrää verensokerisensoreita tai mittausliuskoja ja onpa joidenkin diabeetikoiden käsketty piikittää insuliinia käytetyillä neuloilla, koska vuoden neulakiintiö hoitotarvikkeiden osalta on täynnä.

Kun vielä Porin perusturvan (johon kuuluu myös Ulvila ja Merikarvia) tuottavuusohjelman eräänä tavoitteena on diabeetikoiden hoitotarvikkeista säästäminen voimassa olevista hankintapäätöksistä huolimatta, moni diabeetikko on syystäkin huolissaan.

Nyt, kun aluevaaleissa muodostetaan uudet hyvinvointialueet, päättäjien tulee ottaa diabeteshaaste vakavasti. Jos nyt tehdään fiksuja päätöksiä ja varataan diabeteksen hoitoon riittävät resurssit, saadaan pitkällä aikavälillä miljoonien säästöjä. Aluevaalit ovat siis diabeetikoiden näkökulmasta erittäin tärkeät. On toivottavaa, että aluevaltuustoihin valitaan pitkäjänteisiä asiantuntijoita lyhytjänteisten kustannuslaskijoiden sijaan.

Tuomas Zacheus

Porin seudun diabeetikoiden puheenjohtaja

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut