Ei tingitä turvallisuudesta hyvinvointialueella - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ei tingitä turvallisuudesta hyvinvointialueella

28.12.2021 20:00

Pelastustoimi siirtyy Satakunnassa hyvinvointialueen järjestettäväksi sote-palvelujen ohella. Tulevalla aluehallituksella ja aluevaltuustolla on tärkeä tehtävä huolehtia pelastustoimen lähipalveluiden ja palveluverkoston toimivuudesta. Luottamushenkilöt ovat paljon vartijoita, sillä ihmisten turvallisuudesta ja lakisääteisistä velvoitteista ei voi tinkiä.

Hädän hetkellä sekunnit ja minuutit ovat elintärkeitä – odottavan aika on tunnetusti pitkä. Onko kotipaikkakuntani paloasemalla jatkossakin välittömässä lähtövalmiudessa pelastusalan ammattilaisia? Miten nopeasti saan apua tulipalossa, liikenneonnettomuudessa tai luonnon poikkeusilmiöiden uhatessa?

Näistä, ihmisten turvallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavista asioista, huolehditaan hyvinvointialueilla.

Pelastustoimen rahoitus ja henkilöstöresurssit on turvattava palvelun siirtyessä hyvinvointialueen vastuulle. Asukkaat luottavat siihen, että pelastustoimi turvaa henkeä ja omaisuutta hädän hetkellä. Luottamusta ei saa menettää lyhytnäköisillä säästöillä.

Pelastustoimessa on yleisesti tunnistettu rahoitusvaje. Hyvinvointialueiden on kurottava kunnilta periytyvä rahoitusvaje umpeen sekä sitouduttava kehittämään pelastustoimea vakaalla ja pitkäjänteisellä resursoinnilla.

Talouden lisäksi Satakunnassa on haasteena pelastushenkilöstön ikääntyminen. Joka neljäs palomies on yli 50-vuotias, ja ylipalomiehistä yhdeksän kymmenestä on yli 50-vuotiaita. Tarvitsemme uutta henkilöstöä korvaamaan eläkkeelle jääviä ammattilaisia. Valtakunnassa on palomiespula, kilpailemme samasta työvoimasta muiden alueiden kanssa.

Alan pito- ja vetovoimatekijöiden tulee olla kunnossa, jotta turvallisuuden takaavia ammattilaisia riittää pelastustoimeen töihin. Ammattilaisen palkan on vastattava työn vaatimuksia. Palomiehiä on oltava riittävästi samassa työvuorossa, jotta yksilön fyysinen ja henkinen työkuorma ei kasva kestämättömäksi.

Pelastusalan ammattilaiselle on tarjottava työhyvinvointia tukevat työolot ja työurat. Ammattitaitoa on pidettävä yllä koulutuksilla ja harjoituksilla, jotta tosipaikan tullen ihmishenki pelastuu.

Tähän asti pelastustoimen palvelut on tuotettu varsin niukoilla voimavaroilla. Tästä huolimatta ihmiset ovat voineet luottaa pelastustoimen kykyyn taata turvallisuus kaikissa olosuhteissa. Aluepäättäjien on tunnistettava alueensa turvallisuustarpeet ja osoitettava riittävät resurssit turvallisuuden tekijöille.

Tammikuun aluevaaleissa kannattaa olla tarkkana kenelle äänensä antaa. Tunteeko tuleva aluepäättäjä pelastustoimen tehtävän, haasteet ja toimintaympäristön?

Osaava, sitoutunut ja motivoitunut pelastushenkilöstö tekee Satakunnan turvallisuuden. Tulevien aluevaltuutettujen tulee huolehtia siitä, että niin on myös tulevaisuudessa.

Kim Nikula

järjestön johtaja, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL

Asko Mansikkamäki

puheenjohtaja, Porin palohenkilöstö

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut