Mitä yliopistokeskustelusta jäi käteen? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mitä yliopistokeskustelusta jäi käteen?

29.12.2021 18:39

Näin vuoden vaihtuessa on ehkä syytä tarkastella, mitä tuloksia tuli ajoittain vilkkaana käydystä keskustelusta. Ensinnäkin on syytä kiittää Satakunnan Kansaa siitä, että se julkaisi kirjoitukset ja otti myös kantaa Satakunnan yliopiston puolesta.

Keskustelu johti myös siihen, että Porin kaupunginhallitus otti asiaan kantaa. Satakuntaliitto asetti selvitysmiehen tekemään ehdotukset siitä, miten Satakunnan korkeakoululaitosta tulisi kehittää. Selvitysmieheksi valittiin Turun yliopiston entinen rehtori Kalervo Väänänen.

Väänänen kommentoi ensimmäiseksi median pyynnöstä uuden yliopiston perustamista, ja kommentti oli pahaenteinen. Väänäsen mukaan uutta yliopistoa ei Satakuntaan perusteta.

Lopullisen ehdotuksensa Satakunnan korkeakoulutuksen kehittämiseksi Väänänen antoi myöhemmin, eikä siihen tietysti sisältynyt uutta yliopistoa.

Porin kaupunginhallitus antoi myös lausuntonsa selvitysmiehen ehdotuksista. Kaupunginhallituksen lausuntoon sisältyi mielipide, että yliopisto on ”strateginen visio”. Siihen, mihin toimenpiteisiin pitäisi ryhtyä ”strategisen vision” toteuttamiseksi, ei Porin kaupunginhallitus ottanut kantaa.

Pyrkimys oman yliopiston saamiseksi ei ole uusi. Johtamani Satakunnan korkeakoulusäätiö asetti yliopiston saamisen tavoitteeksi jo vuonna 1990. Silloin korkeakoulusäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja oli vuorineuvos Tauno Matomäki, joka voimakkaasti tuki korkeakoulusäätiön toimintaa.

Kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvinen julkisti ennen joulua tiedon, että korkeakoulujen opiskelijamääriä lisätään 2 300. Näistä yliopistoihin tulee 1 500 ja ammattikorkeakouluihin 800. Yliopistokaupungit keräsivät siis suurimman potin, sillä niissä on yliopiston lisäksi myös ammattikorkeakoulu.

Satakunnan saalis jäi vähäiseksi. Kun täällä ei ole yliopistoa, niin vain Satakunnan ammattikorkeakoulu sai 25 opiskelupaikkaa, joista 10 tekniikkaan, 10 sairaanhoidon ja 5 tradenomikoulutukseen.

Satakunnan saama osuus ei ole missään suhteessa tarpeeseen. Nuo 25 opiskelupaikkaa eivät ole missään suhteessa asukasmäärään puhumattakaan Satakunnan merkityksestä vientiteollisuudelle ja kansantuotteeseen.

Olisi muuten mielenkiintoista tietää, montako uutta opiskelupaikkaa Turku sai. Siellähän on Turun yliopisto, Åbo Akademi ja ammattikorkeakoulu.

Kaikki edellä kirjoitettu osoittaa, että Satakunnan edunvalvontaa on terävöitettävä. Kauniit puheet ja lupaukset eivät kauan lämmitä. Strateginen visio yliopistosta ei saa jäädä vain visioksi, vaan kaipaa selvän toimintasuunnitelman.

Mikko Elo

valtiopäiväneuvos, Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut