Hyvinvointialueilla päätetään asukkaiden suunterveydestä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hyvinvointialueilla päätetään asukkaiden suunterveydestä

27.12.2021 18:00

Aluevaaleissa on kyse ihmisten arkeen ja hyvinvointiin vaikuttavista palveluista. Tämä koskee myös suun terveydenhuoltoa. Kaikilla hyvinvointialueiden asukkailla on oikeus saada tarvitsemansa suun terveydenhuollon perus- ja erikoistason palvelut läpi elämän.

Suun terveydenhoito on tärkeä lähipalvelu, joka lisää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Uusilla hyvinvointialueilla, myös Satakunnassa, tarvitaan lisää resursseja suun terveydenhuollon palveluihin.

Tilanne on haastava, sillä nykyisetkään resurssit eivät enää riitä suomalaisten suun hoitoon. Suunterveyden hoitovelka on kasvanut korona-aikana noin 1,3 miljoonalla potilaskäynnillä.

Palveluihin tulee investoida nyt, jotta hampaiden ja suun sairaudet eivät ehdi edetä. Suun krooniset infektiot ovat myös yhteydessä moniin kansantauteihin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja syöpiin.

Joka vuosi noin kolme miljoonaa suomalaista käyttää suun terveydenhuollon palveluita. Aikuisväestöstä noin puolet saa hoitoa terveyskeskuksissa ja puolet yksityisvastaanotoilla.

Palvelujen tuottamiseen ja koronapandemian pidentämien hoitojonojen purkamiseen tarvitaan sekä julkista että yksityistä sektoria. Palveluseteli ja ostopalvelut ovat yksi keino lisätä sektorien välistä yhteistyötä ja tasata potilasvirtoja. Myös Kela-korvaukset ovat keino tukea yksityistä suun terveydenhuoltoa.

Julkista suun terveydenhuoltoa ei ole alun perinkään resursoitu koko väestön tarpeisiin.

Osaavat ja hyvinvoivat ammattilaiset takaavat hyvinvointialueilla laadukkaat palvelut. Suun terveydenhuollon ammattilaiset voivat keskittyä potilaiden hyvään hoitoon, kun resurssit, työhyvinvointi ja johtaminen ovat uusissa sote-organisaatioissa kunnossa. On tärkeää, että hyvinvointialueiden henkilöstö otetaan mukaan muutosten suunnitteluun ja toteutukseen.

Hyvä suunterveys on osa kansanterveyttä, ennaltaehkäisyä ja syrjäytymisen torjuntaa. Riittävät, laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut tuovat alueille ja asukkaille sekä terveyttä että kustannussäästöjä.

Hammaslääkärit Marja-Riitta Aalto, Tiina Kujanpää, Kirsi-Maaria Lummevaara, Päivi Ojala, Monika Selin, Jussi Sävelä, Satu Wiljanen

Satakunnan Hammaslääkäriseura, Suomen Hammaslääkäriliiton Satakunnan paikallisosasto

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut