Pori löi pöytään säästökortin väärässä asiassa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pori löi pöytään säästökortin väärässä asiassa

Kirjoittajan mukaan Satakunnan pelastuslaitoksen johtokunnan ylitse on kävelty.

27.12.2021 7:00

Jokaisella asialla on kaksi puolta. Nyt kävi niin, että Porin kaupunginhallitus pyyhki Satakunnan pelastuslaitoksen johtokunnalla pöytää vain ja ainoastaan yksin Porin näkökulmasta (SK 21.12).

Pori käytti otto-oikeutta muiden kuntien puolesta, eikä kunnioittanut maakunnallista ääntä, vaan toimi oman näkemyksensä mukaan.

Porin pitäisi huomioida, ettei se ole yksin maakunnallisessa pelastustoimessa mukana, vaikka pelastustoimi vielä kuuluu sen organisaatioon.

Maakunnallinen pelastustoimi on yhteinen voimavara, ja me kaikki satakuntalaiset kuulumme sen turvallisuustakuun piiriin.

Aluehallintovirasto on todennut vakavia puutteita Satakunnan pelastuslaitoksen pelastusvalmiudessa, esimerkiksi operatiivinen alimiehitys. Nykyinen johtokunta oli valmis korjaamaan mahdolliset puutteet ja lisäämään miehitystä asukkaiden ja yritysten turvallisuuden parantamiseksi.

Pelastustoimen johtokunta on demokraattisesti asetettu asiantuntijatoimielin, ja se edustaa nimenomaan koko maakuntaa. Johtokunta on oikea taho arvioimaan, käsittelemään ja päättämään tämän tason määräyksistä ja vaatimuksista.

Satakunnan pelastuslaitoksen johtokunta teki päätöksen marraskuun lopussa, ettei se valita korjaamisvaatimuksesta, vaan ryhtyy korjaaviin toimiin. Henkilöstömäärä nostetaan avin edellyttämälle tasolle.

Nyt on kysymys veronmaksajien ja satakuntalaisten turvallisuudesta, eikä pelkästään Porin näkökulmasta.

Itse en voi hyväksyä johtokunnan puheenjohtajana, että turvallisuusmääräyksiä laiminlyödään tai Porin kaupunginhallitus pyrkii niitä kiertämään. Pelastuslaitoksen toiminta perustuu pelastuslakiin!

Pelastustoimen palvelutason pitää vastata paikallisia ja alueellisia tarpeita ja onnettomuusuhkia.

Johtokunnan tärkein tehtävä on turvata alueelliselle pelastustoimelle riittävä rahoitus ja henkilöstöresurssit palvelutasopäätöksen perusteella. Henkilöstöresursseilla varmistetaan, että hädän hetkellä olisi riittävät ja oikein mitoitetut voimavarat.

Mielestäni kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus eivät todellakaan ole paras asiantuntija, kun puhutaan esimerkiksi palvelutasopäätöksestä. Siihen kuuluvat muun muassa henkilöstöresurssit, paloasemaverkosto, toimintavalmiusajat ja resurssien käytettävyys.

Kysymys on aina autettavan hädästä ja henkilö- ja omaisuusvahingoista, joita emme voi koskaan etukäteen ennustaa, ja siksi pelastustoimen palvelut on turvattava tehokkaasti koko Satakunnan alueella ja kaikilla tasoilla.

Otto-oikeuden perusteella paremmat asiantuntijat näyttävät löytyvän Porin kaupunginjohdosta. Pelastustoimen johtokunta on silloin hyödytön toimielin tekemään näitä päätöksiä – onko todella näin?

Valitettavasti kuntademokratia on edelleen Porissa poliittisempi käsite kuin hyvä ja laadukas hallinto.

Pertti Mäenpää

Satakunnan pelastuslaitoksen puheenjohtaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut