Vanhukset olisi parempi hoitaa Porin omissa vanhustentaloissa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Vievätkö aluevaalit kiven kengästä – vanhukset olisi parempi hoitaa Porin omissa vanhustentaloissa

16.12.2021 21:30

Aluevaalien päätökset ohjailevat myös vanhustenhuoltoa. Vanhustenhuolto on pitkään ollut porissa ”kivenä kengässä”, toisin kuin ennen.

Kaupungissamme oli aiemmin kaksi hyvin toimivaa vanhustentaloa, joissa saatiin turvaa ja hyvää hoitoa. Toki kriteerit silloinkin olivat olemassa,mutta eivät mitenkään siinä muodossa kuin nyt, inhimillisyyttä oli enemmän.

Kaupunkimme nykyjohto lienee nostanut kätensä pystyyn molempien entisten vanhusten hoitolaitosten kohdalla. Himmeli on luovutettu tytärosakeyhtiön hoitoon ja näin päästetty rapakuntoon, samoin Liinaharja on luovutettu muuhun käyttöön vanhustenhuoltoon sopimattomana.

On keksitty sana ”kotihoito”, jota aiemmin käytettiin hoitomuotona kotonaan pärjääville. Se oli aikanaan hyväkin vaihtoehto niille, joille se sopi, vaan ei kaikille!

Kotihoito pääsääntöisenä hoitomuotona ei voi olla ratkaisu vanhustenhuollossa, eikä ratkaisu ole sekään, että sysäämme vanhuksiamme mihin tahansa hoitopaikkaan, mikä milloinkin löytyy.

Kotihoitoa on ilmeisesti pidetty jotenkin edullisempana ratkaisuna taloudellisesti, kuitenkin unohtaen sen, mitä yksinäisyys ja turvattomuus mukanaan tuovat.

Oikea ja inhimillinen tapa hoitaa omiamme on, että päivitetään molemmat vanhustentalot tämän päivän tarpeisiin ja unohdetaan kikkailu kotihoidosta, jonka kustannukset tulevat roimasti kasvamaan. On yksinkertaisempaa ja varmaan taloudellisempaakin hoitaa vanhukset vanhaan malliin keskitetysti omissa vanhustentaloissamme.

Pasi Järvinen

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut