Aluevaaleista unohtuivat nuoret - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Aluevaaleista unohtuivat nuoret – nyt mitataan, kuka on heidän puolellaan

15.12.2021 19:09

Nuoret ovat olleet yksi koronapandemian suurimpia kärsijöitä. MTV:n ja Allianssin teettämän kyselyn vastaajista 59 prosenttia arvioi nuorten syrjäytymisen kasvaneen jonkin verran ja 28 prosenttia erittäin paljon. Eikä ihme, sillä nuorten harrastusmahdollisuudet ovat romahtaneet ja koulujen etäopetus ei ole sopinut kaikille. Nuoret ovat maksaneet pandemiasta omalla tulevaisuudellaan.

Samaan aikaan aluevaaleissa on tuntunut unohtuvan, mistä siellä päätetään: miljoonan lapsen ja nuoren hyvinvoinnista. Oppilashuollon palveluiden siirtyessä alueille nuorten palveluille on luvattu paljon, mutta nähtäväksi jäävät jonot, palveluiden taso ja saavutettavuus.

Siksi on tärkeää, että nuorten ääni kuuluu heitä koskevissa asioissa. Alueet ovat velvoitettu perustamaan oma maakunnallinen nuorisovaltuusto, jotta alueilla kuullaan nuoria.

On riski, että nuorten ryhmästä muodostuu kahvikerho ilman aitoa vaikutusvaltaa. Nuorten vaikuttajaelimelle tulee taata suora aloiteoikeus aluevaltuustoon ja läsnäolo sekä puheoikeus kaikkiin alueen toimielimiin, eli lautakuntiin ja aluehallitukseen.

Tämän lisäksi on kehitettävä muita osallisuuden muotoja, jolla kaikkien nuorten ääni saadaan kuulumaan päätöksenteossa: tehokkaat ja helpot palautejärjestelmät, matalan kynnyksen osallisuusmuodot ja alueellisesti osallistava budjetointi.

Satakunnassa on saatu Satanuva eli maakunnallinen nuorisovaltuustotoiminta taas pyörimään. Onkin tärkeää, että kun alueelliset nuorisovaltuustot tulevat, ei aleta kilpailemaan, vaan tehdään yhteistyötä ja kehitetään nuorten asioita entistäkin paremmiksi.

Tähän tulisi päättäjien nyt herätä. Nyt mitataan, kuka on nuorten puolella ja valmis kuulemaan nuoria aidosti eikä vain juhlapuheissa.

Haastamme nyt teidät kehittämään nuorten osallisuutta ja heidän aitoa kuulemistaan!

Verna Myllymaa

puheenjohtaja

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n Lounais-Suomen piiri ry.

Anton Hietsilta

puheenjohtaja

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut