Hyvinvointialueesta pahoinvointialueeksi? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hyvinvointialueesta pahoinvointialueeksi?

12.12.2021 12:01

Olemme merkittävän uudistuksen kynnyksellä, kun kunnilta siirretään kaksi kolmasosaa verotuloista niin sanotuille hyvinvointialueille tai oikeastaan sote-alueille.

Aikoinaan tätä merkittävä muutosta mainostettiin kansalle hyvänä asiana, josta saadaan miljardien säästöjä. Saadaan terveys- ja sosiaalipalvelut varmistettua kaikille tasalaatuisina ja kuntien taloutta vahvistettua.

Mutta mitä tulee tapahtumaan? Nyt tiedämme, että säästöjä ei tule vaan miljardien lisäkulut. Kuntien talous ei vahvistu, vaan pikemminkin heikkenee, kun valtionosuudet pienenevät.

Tiedossa on, että Satakunnan asukasluku tulevina vuosina pienenee, ja sitä kautta myös sote-rahat vähenevät.

Kuntien pitäisi hakea säästöjä yt-menetelmän kautta, kun hallintoon jää enemmän virkamiehiä kuin tarve on. Päätöksenteon heikkous kuitenkin estää sen.

Palveluiden laatu heikkenee, kun kaikki päätöksenteko ja hallinto keskittyvät kauaksi asiakkaista yhteen paikkaan. Kuka Satakunnassa tietää jonkun vanhuksen tarpeet vähän syrjässä, kun uudet työntekijät Porissa aloittavat työn? Kestää aikansa, että viesti menee perille ja suurempi hallinto ehtii käsittelemään sen.

Satakunnassa tulisi tähän uudistukseen lähteä maltillisesti.

Pitäisi säilyttää nykyiset Satasairaalan, Kessoten, Posen ja Porin perusturvan kaltaiset palvelurakenteet, ja siihen päälle täytyisi perustaa mahdollisimman kevyt hallinto. Asioita pitäisi sitten uudistaa ja yhdistää varovaisesti ja tasapuolista palveluverkkoa hakien.

Jokainen veroa maksava Satakunnan asukas on oikeutettu samaan terveyspalveluita maltillisen matkan päästä.

Jooa Raja-aho

aluevaaliehdokas (ps.)

Eurajoki

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut