Joka niemen notkoon ja saarelmaan sote-keskuksen tahdon ma perustaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Joka niemen notkoon ja saarelmaan

11.12.2021 18:15

Sote-keskuksen tahdon ma perustaa. Näin vanhan kansanlaulun sanoja mukaillen voi kuvailla sitä tunnepitoista keskustelua, jota tulevista lähipalveluistamme käydään ennen aluevaaleja.

Yksi puolue lupaa lähipalvelun jokaiseen kuntakeskukseen, toinen vannoo säilyttävänsä nykyiset palvelupisteet.

Keskustelu lähipalveluista on kuumentunut yleisönosastossa. Tuntuu siltä, että erään puolueen edustajat nimittävät muita puolueita keskittäjiksi, jotka vievät kaikki lähipalvelut pois maaseudulta. Näinhän asia ei tietenkään ole.

Uskoakseni kaikki puolueet hakevat lähipalveluihin järkevää ja asiakasystävällistä ratkaisua. Tästä on näyttöäkin. Edellisen Sipilän hallituksen sote-hankkeen valmistelussa Satakunnan kaikki puolueet olivat yksimielisiä siitä, että nykyiset lähipalvelut säilytetään. Myös puolueiden aluevaaliohjelmissa lähipalvelut korostuvat.

Lähipalveluiden säilyttäminen, kehittäminen ja niiden suhde vaativampiin sote-palveluihin on mielestäni selvä juttu. Lähipalvelut tulee jo nimensäkin perusteella säilyttää lähellä. Lähipalveluihin lasken ainakin neuvolan, lääkärin ja terveydenhoitajan vastaanoton, hammashuollon sekä perustason sosiaalipalveluiden kontaktin ja tietenkin myös pelastuspalvelun. Korkeampiluokkaisia erikoispalveluita tuotetaan jatkossakin osin aluekeskuksissa, osin keskussairaaloissa.

Tulevaa palvelurakennetta voisi kuvainnollisesti verrata vaikka ruokakauppoihin. Citymarketia tai Prismaa ei rakenneta joka niemen notkoon, mutta K-lähikauppa tai Sale löytyy jokaisesta kunnasta ja suuremmasta taajamasta.

Samoin on järkevää muodostaa myös hyvinvointialueen palvelurakenne: matalan kynnyksen lähipalvelut joka kuntaan ja muuhunkin suurempaan taajamaan. Esimerkiksi Luvialla tulee mielestäni säilyttää lähipalvelut, vaikka siellä ei enää olekaan kuntakeskusta. Samoin on perusteltua, että ainakin Porissa ja muutamassa muussakin kunnassa lähipalveluita tuotetaan useammassa paikassa.

Keskustelua tulevan hyvinvointialueen asioista tulisikin lähipalveluiden lisäksi käydä vaikka siitä, millä keinoilla uusi järjestelmä voisi taata nopean pääsyn lääkäriin, kuinka varmistetaan vanhusten inhimillinen ja hyvä hoito kotihoidossa ja laitoksissa, miten autetaan omaishoitajia jaksamaan tärkeässä työssään tai miten taataan palokunnan tulo ajoissa paikalle. Keskustella voisi myös siitä, miten kuntien ja tulevan hyvinvointialueen yhteistyöllä voitaisiin jatkossa estää ennakolta ongelmien syntymistä.

Kari Hannus

Porin entinen apulaiskaupunginjohtaja

aluevaaliehdokas (kok.)

Pori

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut